Linkuri accesibilitate

PSD a rămas acelaşi partid de „cefe groase” (22)


Românii i-au reciclat pe comunişti ca oameni de afaceri şi politicieni (LaPunkt)


Andreea Pora semneaza in revista 22 o analiza pe tema recentului Congres al Partidului Social Democrat. Reuniunea nu trebuie minimalizata, ea contine clarificari foarte importante, considera comentatoarea. PSD are din nou un tandem de forta, primul dupa cel format candva de Ion Iliescu si Adrian Nastase: Victor Ponta, presedinte reconfirmat, si Liviu Dragnea, presedinte executiv. „De mult timp, social-democraţii nu au mai avut un „număr doi” cu o atât de mare putere în partid şi cu real potenţial de succesor şi nici un preşedinte de partid cu şanse de a câştiga Cotroceniul fără sprijinul unei alianţe", scrie Andreea Pora. O a doua clarificare il priveste pe partenerul lui Ponta din Uniunea Social Liberala, liberalul Crin Antonescu. La Congresul pesedist, acesta a dovedit ca nu poate iesi din discursul anti-Basescu. Numai ca atitudinea deschisa, neconflictuala, bazata pe dialog intern si european cu care a tinut sa se prezinte Ponta este, de o ipocrizie „ucigatoare", considera Andreea Pora. PSD a ramas acelasi partid de, citam, „cefe groase, burţi revărsate peste conturi şi contracte cu statul, acelaşi grobianism. Dosariabili şi puşcăriabili, mafioţi centrali şi locali, şmecheraşi, fripturişti, sinecurişti din tată-n fiu". In aceste conditii, citam din nou, nu poţi „moderniza ţara când partidul vrea să-şi modernizeze doar metodele de furat".

Parlamentul de la Bucuresti a respins cu o majoritate zdrobitoare infiintarea unui Muzeu al Dictaturii Comuniste. Intr-un articol publicat pe site-ul Contributors, Vladimir Tismaneanu numeste acest vot „o pagină, deloc onorabila, din istoria a ceea ce Paul Goma a diagnosticat drept amnezia la romani". Macar Victor Ponta nu a semnat Declaratia de la Praga din 2008 privind condamnarea simultana a marilor orori ale veacului trecut, comunismul si fascismul", scrie Tismaneanu, referindu-se la initiativa din 2008 a lui Vaclav Havel, Vytautas Landsbergis si a lui Joachim Gauck. In schimb, arata comentatorul de la contributors, Crin Antonescu a semnat-o. Pe Antonescu insa, ca si pe colegii lui e partid, citam din nou, „trecutul ii enerveaza, ii irita si ii stinghereste".

Site-ul LaPunkt preia din publicatia literara Arcade un comentariu de Barbu Cioculescu la cartea istoricului Lucian Boia, „De ce e Romania altfel?”. Barbu Cioculescu reconfirma parerile lui Boia privind „sursa slabei solidarităţi sociale a românilor", „individualismul" lor, „scepticismul manifest faţă de înregimentări masive". „Popor de frontieră", presat de „imperialisme hulpave", romanii au prea „puţinul gust pentru asociere al celui care a fost în prea multe rânduri înşelat”. Dupa caderea comunismului, romanii au mai comis un pacat originar: i-au reciclat pe comunisti ca oameni de afaceri si politicieni, pentru ca, citam, „nu pe comunism erau supăraţi cei mai mulţi români în preajma revoluţiei din decembrie ’89, ci pe grava deteriorare a condiţiilor de trai".
XS
SM
MD
LG