Linkuri accesibilitate

FBI-ul acuzat de insuficientă perspicacitate în cazul prevenirii atentatelor de la Boston


Experți FBI la Boston
Experți FBI la Boston

Agenția a investigat activitatea lui Tamerlan Tsarnaiev în 2010 la cererea Rusiei.


In Statele Unite continua ancheta cu privire la atentatele teroriste de la maratonul din Boston. Detalii de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Dzokhar Tsarnaiev, atentatorul care a supravietuit, continua sa fie in spital. Intre timp insa, in Congresul American, membrii incearca sa afla daca atentatul terorist de la maratonul din Boston ar fi avut la origine vicii in sistemele de informatii ale Statelor Unite. In principal, ei vor sa stie cum a fost posibil ca vizita de sase luni in Rusia, a lui Tamerlan Tsarnaev, in 2011 si 2012 sa fie trecuta cu vederea in ciuda faptului ca FBI-ul il investigase de-acum pentru posibile legaturi cu extremisti.

Este o intrebare pe care o pune senatoarea Dianne Feinstein, care conduce Comisia pentru Informatii. Altii membrii ai Congresului au fost chiar mai directi. Saptamina trecuta, deputatul Michael McCaul, republican care conduce Comisia pentru Securitate Interna si un membru al acestei comisii, Peter King, din acelasi partid au trimis o scrisoare in care acuza direct FBI-ul.

Agentia sustine ca, in 2010, Tamerlan a fost obiectul unei investigatii; au fost cercetate baze de date, discutii pe Internet pe situri jihaidiste, au fost intervievati si el si membrii ai familiei, dar in cele din urma agentii au decis ca nu exista suficiente dovezi si au cerut Rusiei, care alertase Statele Unite, sa trimita mai multe detalii, ceea ce nu s-a intimplat.

Dupa vizita recenta in Dagestan si Chechenia, Tsarnaev a inceput sa puna pe Internet inregistrari video cu radicali islamisti. Senatorul republican Lindsey Graham a spus ca FBI-ul nu a fost alertat de vizita. pentru ca numele lui Tamerlan ar fi fost scris gresit in documentele de calatorie. Un alt membru al Congresului, Dutch Ruppersberger, democrat din Maryland vrea sa stie daca FBI-ul a oprit investigatia sau l-a gasit nevinovat in 2010.

Intr-un blog, studentul Alan Rozenshtein, de la Universitatea Harvard sustine ca toate aceste alegatii, facute dupa producerea atentatului, nu tin cont de realitatea terorismului international, cu sute de informatii similare, investigate de FBI, cele mai multe dovedindu-se piste false. In plus, pina la atentatul de la Boston, Cecenia nu era pe lista de prioritati a Statelor Unite, in lupta anti-terorista. Analistul crede ca mediile politice trebuie sa reactioneze cu masura, nefiind nevoie sa fie cautat un vinovat in rindurile fortelor de securitate americane.
XS
SM
MD
LG