Linkuri accesibilitate

Pe marginea deciziei Curţii Constituţionale: declaraţii şi contradeclaraţii


Înalta curte a invalidat aseară decretul prezidenţial prin care premierul în exerciţiu Vlad Filat fusese desemnat tot el să alcătuiască noul cabinet de miniştri.


O zi extrem de agitată politic astazi la Chişinău, după decizia de ieri seară târziu a Curţii Constituţionale care preciza negru pe alb că preşedintele Nicolae Timofte nu putea să îl desemneze tot pe liderul liberal-democraţilor Vlad Filat pentru a conduce un nou cabinet moldovean. Ca urmare a deciziei, în cursul zilei, liderii partidelor parlamentare s-au întrecut în declaraţii şi contradeclaraţii. Le-a consemnat, Liliana Barbăroşie.

„Surprinzătoare” – acesta ar putea fi considerat cuvântul de ordine pe care l-au utilizat mai mulţi politicieni cu referire la această decizie a Curţii Constituţionale. Aşa a calificat-o încă aseară membrul de onoare al partidului democrat, Dumitru Diacov. Astăzi, aşa a numit-o purtătorul de cuvânt prezidenţial, Vlad Ţurcanu. Şi emisarul european la Chişinău, Dirk Schuebel, la fel s-a arătat surprins de soluţia dată de instanţa constituţională la sesizările liberalilor.

Cu excepţia lui Diacov, însă, care aprecia aseară într-o intervenţie televizată că de la o poştă s-ar simţi caracterul politic al deciziei, nimeni alţii din cei suspomeniţi n-a dezvoltat subiectul.

În schimb, şeful liberalilor, Mihai Ghimpu, a lăudat, fără a-şi ascunde satisfacţia, soluţia curţii:

„Hotărârea Curţii Constituţionale ne-a pus pe toţi la locurile noastre, la locul prevăzut de constituţie. A adus acea dreptate aşteptată de 20 de ani, da poate de 200 de ani de cetăţeni,” a elogiat decizia curţii liderul PL, criticându-l totodată pe şeful statului:

„Îmi pare rău că a făcut partizanat politic cu Filat, cu PLDM, dar n-a respectat constituţia”.

Fără a comenta în vreun fel decizia foştilor săi colegi din justiţie, preşedintele Nicolae Timofti a anunţat după prânz că şi-a anulat decretele invalidate ieri de magistraţi şi că este hotărât să-l numească în locul lui Filat pe adjunctul acestuia din guvern şi pe linie de partid, Iurie Leancă. Purtătorul portofoliului de la externe, care urmează să execute un interimat până la numirea unui prim-ministru plenipotenţiar, a lăsat de înţeles într-o declaraţie pentru presă că nu a avut încotro decât să accepte propunerea.

Deşi a convocat un briefing, Vlad Filat, liderul liberal-democraţilor, nu a dezvăluit nimic despre tactica de mai departe a formaţiunii sale. El a recunoscut doar că şi-a dorit foarte mult crearea unei noi majorităţi şi că era cât pe ce să reuşească, chiar dacă cu preţul a mai multor cedări, pe care le acceptase doar în numele stabilităţii politice şi viitorului european.

Premierul nu a comentat în nici un fel presupusul rol al lui Vlad Plahotniuc în această evoluţie. El a spus doar că este departe de gândul că decizia curţii ar fi putut fi întâmplătoare.

Democraţii au spus, într-un comunicat, că, deşi schimbă multe, soluţia curţii nu i-ar fi făcut să se răzgândească de la o alianţă cu liberal-democraţii.

Pentru comunişti, însă, lucrurile se îndreaptă în mod clar spre anticipate. Solicitat de noi, deputatul comunist Anatolie Zagorodnâi ne-a spus:

„Cred că e absolut previzibil ce se va întâmpla mai departe: se desemnează un premier interimar, pe urmă se va veni cu un candidat care nu va fi acceptat şi ulterior ne vom pomeni în campanie electorală. Fiindcă nu poate domnul Filat să stea doi ani în sediul partidului şi să se uite dintr-o parte la toate. Nu va accepta să fie simplu preşedinte de partid, fără pârghii asupra partidului etc.”

Anatolie Zagorodnâi se declară absolut sigur că decizia de ieri a curţii este opera democratului Vlad Plahotniuc:

„Pentru mine personal era clar că totul se va termina anume aşa. Pentru că jocurile pe care le-au iniţiat domnul Plahotniuc cu domnul Filat urma să se finalizeze anume aşa. Deoarece Plahotniuc nu i-a iertat lui Filat detronarea din prezidiul parlamentului. Iată că răspunsul lui a venit neîntârziat. Toţi membrii CC au fost delegaţi de un singur partid, iar prin această decizie CC a demonstrat că în Republica Moldova până şi prima instituţie a statului de drept este subordonată unui singur om.”

Socialistul Igor Dodon a lansat şi el astăzi anumite declaraţii despre scenariile viitoare din care ar rezulta că o alianţă de centru-stânga ar fi foarte probabilă în acest moment.

Comuniştii, însă, printre ei Mark Tcaciuk, au negat că s-ar avea în vedere o astfel de aliere, chiar şi în lumina ultimelor evoluţii politice.
XS
SM
MD
LG