Linkuri accesibilitate

Un protest al fermierilor fără prea mulţi fermieri


Protest al unui grup de fermieri în faţa Ministerului Agriculturii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:05 0:00

Protest al unui grup de fermieri în faţa Ministerului Agriculturii

Puţinii fermieri veniţi cu anumite întrebări la ministerul agriculturii au fost eclipsaţi de aripa tânără a unui partid politic.

Câteva zeci de persoane au protestat astăzi la Chișinău în faţa Ministerului Agriculturii, cerând o implicare mai activă a autoritarilor în soluționarea problemelor cu care se confruntă fermieri. Mitingul a fost organizat de Partidul Popular, unul dintre liderii căruia este Valeriu Cosarciuc, fostul ministru al agriculturii în primul guvern Filat. Deşi era anunţat un protest al fermierilor, majoritatea protestatarilor era din conducerea şi organizaţia de tineret a Partidului Popular. Am putea spune, fără a greşi, că a fost un protest al fermierilor, aproape fără fermieri… Detalii are Alla Ceapai.

Deşi organizatorii anunţaseră un protest al fermierilor aceştia puteau fi număraţi pe degete şi văzuţi în coada mulţimii de protestatari. Pe prim plan, cu placarde „Voi vă certaţi, pe fermieri ruinaţi” şi cu drapele ale Partidului Popular era aripa tânăra a formaţiunii. Unii tineri, cu care am reuşit să stau de vorbă, mi-au spus că şi-au sacrificat cursurile de la liceu sau colegiu pentru a participa la acest miting. Printre ei şi Vasile Negru în vârstă de 17 ani, student la Colegiul de construcţii:

„Nu am chiulit de la ore, dar mi-am cerut voie. Şi profesorii sunt de acord că absenţa noastră la ore e nevoită.”

Europa Liberă: Şi de ce ai venit la acest protest? Care e motivul?

„Să fim mai mulţi ca să ne audă.”

Europa Liberă: Cine să vă audă?

„Parlamentarii. Oamenii mari cum s-ar spune. Că noi doar suntem oameni mici.”

Europa Liberă: Şi ce mesaj ai tu pentru ei?

„Să avem un viitor mai bun, trebuie să ne ajute. Trebuie să ne susţină.”

Printre mulţimea de protestatari am stat de vorbă şi cu câţiva fermieri. Majoritatea din ei se plâng că nu au resurse suficiente pentru a-şi lucra cele trei-patru hectare de pământ pe care le au în posesie. Iată bunăoară ce mi-a zis Vasile Plăcintă din raionul Hânceşti:

„Am în jur de trei hectare de pământ pe care am vrut să plantez nişte vie cu ajutorul tehnologiilor moderne, dar nu este posibil. De ce? Am învestit undeva în jur de 20 de mii de lei pentru prelucrarea solului, ca să-l aduc la condiţie. Iar preţurile care există mai departe, butaşii, chimicale, îngrășăminte, nu este posibil să le procuri. Dacă cineva îşi face iluzia că în agricultură cineva izbuteşte se înșeală amarnic. Ori are nişte venituri din altă parte, dar pe singura agricultură nu e posibil, deoarece piaţa este inundată de produse de peste hotare, iar producătorul autohton este lăsat în voia sorţii. Ţăranul astăzi la sat este lăsat unul la unul cu pământul.”

Vasile Plăcintă spune că nu îl ajută prea mult nici subvenţiile din partea statului, care se obţin cu greu:

Vasile Plăcintă
Vasile Plăcintă
„Cum se dau aceste subvenţii? Cum se zice până ajungi la Dumnezeu te mănâncă sfinţii. Procedurile sunt foarte grele, practic sunt imposibile pentru un om simplu. Se mai descurcă cei care au studii sau lucrează de mai mulţi ani în agricultură, dar omul simplu, care are o cotă primită, i-au dat pământ şi au uitat de el.”

Dar iată ce mi-a spus un fermier mai înstărit Mihai Bodorin din satul Cărpineni, raionul Hânceşti care are în posesie un teren de 300 de hectare:

„Cu atâta muncă şi atâta sudoare foarte puţin ce ieşim în plus la câştig. Practic ieşim în zero sau la egal cu ce investim. Ne-au promis că ne dau subvenţii nu ne-au mai dat. Nici cele din anul trecut de 200 de lei pentru un hectar nu au fost oferite. S-au doar 120 de lei. am procurat tehnică nouă, au promis că se subvenţionează, dar foarte greu se subvenţionează.”

Pe de altă parte, ministrul în exerciţiu al agriculturii Vasile Bumacov spune că toţi fermierii care respectă corect procedura de solicitare a subvenţiilor, beneficiază de ele. Vasile Bumacov regretă că nu are capacitatea juridică de a semna acordul cu Banca Mondială şi din acest motiv agricultorii vor primi cu întârziere a doua tranşă din subvenţiile promise:

Vasile Bumacov
Vasile Bumacov
„Urmează să semnăm acordul cu Banca Mondială, bordul aprobat, cele 10 milioane de dolari. Din această sumă vor fi plătite 22 de milioane pentru plantaţiile de grâu care au fost înfiinţate în anul trecut şi 90 de milioane de lei pentru înfiinţarea plantaţiilor de porumb. Se va stabiliza situaţia şi cred că în cel mai apropiat timp vom avea aceşti bani.”

Vasile Bumacov deşi a trecut pe lângă protestatari, a preferat să nu discute cu ei, motivând că nu a văzut printre aceştia agricultori. În opinia lui organizatorii acestui protest profită de situaţia instabilă din ţară pentru a-şi face capital politic.
Previous Next

XS
SM
MD
LG