Linkuri accesibilitate

Richie Havens (1941-2013)


Richie Havens.
Richie Havens.

Vestitul cîntăreț american a încetat din viață în urma unui atac de cord, la vîrsta de 72 de ani.




Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:37 0:00
Link direct




Născut în 1941, în Brooklyn, New York, Richie Havens e considerat unul din cîntăreții de folk-rock legendari din istoria muzici pop americane.

Din două motive: în primul rînd datorită stilului său cu totul aparte de a cînta la ghitară (cu instrumentul avînd ceea ce în limba engleză se numește open D tuning).

Apoi datorită concertului său electrizant din deschiderea festivalului de la Woodstock, din august 1969, cînd Havens a fost nevoit să deschidă seria de concerte, deși era programat să intre pe scenă al cincilea, pentru că trupele dinaintea lui nu ajunseseră încă la festival.

Ar fi trebuit să cânte inițial doar cîteva zeci de minute, dar Richie Havens a ținut publicul în priză peste trei ore, într-o performanță scenică cu totul de pe altă lume.

Havens a povestit mai tîrziu că după ce a cîntat toate melodiile pe care le știa, și organizatorii i-au spus că trebuie să mai rămână pe scenă, a început să improvizeze.

Așa a apărut piesa „Freedom” o variantă a cîntecului gospel „Motherless Child”, care s-a transformat în imnul generației hippy, ce lupta pentru eliberarea de ceea ce tinerii occidentali ai acelor ani considerau a fi constrîngerile societății în care trăiau.

Rememorînd Woodstock, Havens a spus, citez: „totul din viața mea și a atîtor altora e legat de acel tren.”

La vîrsta de 20 de ani s-a mutat în Greenwich Village, locul emblematic al avangardei artistice americane, de unde a început o carieră de 30 de ani, în care a lansat 30 de abume.

În 1969, Richie Havens lansase deja două albume de succes, dar momentul Woodstock a fost cel care l-a conscrat definitiv ca una din figurile cele mai importante ale muzicii anilor 60-70.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG