Linkuri accesibilitate

„Vlad Filat nu mai poate candida pentru funcţia de premier” (Agerpres, Evenimentul zilei)


Momentul cinismului absolut („22”).



Editia electronica a cotidianului Evenimentul zilei informeaza despre decizia Curtii Constitutionale a Republicii Moldova: presedintele Nicolae Timofti nu avea dreptul sa-l desemneze tot pe Vlad Filat sa formeze un nou guvern, dupa caderea precedentului sau cabinet prin motiune de cenzura. Decizia, luata dupa dezbateri care au durat opt ore, este „tradusa" astfel de deputatul liberal Valeriu Munteanu, unul din autorii sesizării inaintate la Curte: „Vlad Filat nu mai poate candida pentru funcţia de premier, iar Nicolae Timofti trebuie să desemneze o altă persoană pentru a forma cabinetul de miniştri". Declaratia a fost facuta pentru si este este difuzata de Agerpres.

Comentatorii de presa din Romania nu se indoiesc ca premierul roman Victor Ponta este politicianul momentului. Pe site-ul ziare.com, Emilian Isaila descrie un plan in doua trepte cu care Ponta ar vrea sa infrunte urmatorii ani. Ca sa se mentina la guvernare, el va sacrifica Uniunea Social-Liberala, dand toata vina pe Crin Antonescu. In aceasta etapa, instrumentul pe care si l-a pregatit este primarul general al Bucurestiului, independentul Sorin Oprescu. Cu o cota de popularitate superioara celei a liberalului Antonescu, Oprescu e numai bun sa intre in cursa pentru prezidentiale sau macar sa lase aceasta impresie. Oprescu s-a oferit recent sa revina in PSD, dar nu i s-a dat niciun raspuns. Este tinut in sah, spune Emilian Isaila, care crede ca Ponta va candida el insusi la presedintie, la finele lui 2014, daca reuseste sa ajunga pana atunci fara o miscare masiva anti-guvernare. Daca nu, e bun si Sorin Oprescu.

Lui Armand Gosu tabloul politic nu i se pare deloc la fel de inteligibil. Intr-un articol publicat de revista 22, el vorbeste de „confuzie totala”, de miscari care nu raspund niciunei logici. Asupra unui singur lucru nu are dubii: Victor Ponta nu va ajunge presedinte, din pricina ca si-a plagiat doctoratul si a gestionat foarte prost scandalul pe aceasta tema. Mai precis, l-ar fi transformat intr-o problema de securitate nationala.

De fapt, considera Andrei Cornea, care scrie de asemenea in 22, nu conteaza cine ce face, ci semnalul dat la nivelul politicii de stat: este momentul cinismului absolut. Articolul inventariaza mai multe declaratii ale politicienilor puterii, si care se leaga toate de fostul premier Adrian Nastase si de condamnarea pentru coruptie pe care a ispasit-o timp de noua luni. Considerat „reper moral” de liderul fondator al PSD, Ion Iliescu, Nastase a fost studiu de caz la Congresul PSD: cine va face ca el, nu va pati mai mult ca el. Sau cu cuvintele, lui Victor Ponta, asa cum i le presupune Andrei Cornea, „vă protejez, nu vă las eu pe mâna dia­volilor DNA crescuți de Morar. Suntem «frați»”.
XS
SM
MD
LG