Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.



Socoteala de acasă nu se potrivește... Socotelile voturilor pe care le-ar putea obţine un viitor guvern Filat 3 poimiine in Parlament păreau să se fi linistit, odata ce şansa hirtiei arata că domnul Filat si noul sau cabinet ar putea obţine chiar 54 de voturi, cu 3 mai multe decit i-ar fi necesare, agenda politica a zilei pare si ea să devină mai puţin interesanta. Or, Curtea Constituțională a decis altfel, iar ziua va fi, cu siguranță, una plină de reacții și reflecții în curtea președinției.

Preşedintele Nicolae Timofti va primi scrisori de acreditare ale unor noi ambasadori la Chisinau, in cursul diminetii, iar spre după amiază, impreuna cu prima doamna a Moldovei, va participa la sărbatoarea copilăriei consacrată Zilei copiilor din Turcia.

Ministerul transporturilor va lansa oficial al doilea tren moldovenesc renovat in România.

Fundaţia germană Friedrich Ebert lansează editia din acest an a Academiei sale politice, un proiect prin care se încearcă formarea unei noi generaţii de politicieni social-democrati.

Ministrul adjunct al economiei din Moldova se afla la Budapesta unde astazi are prevazută şi o intrevedre cu premierul conservator Viktor Orban.

Tot din domeniul economic, oameni de afaceri moldoveni se afla în Belarus pentru a analiza posibilităţile de afaceri in trei orase Gomel, Minsk şi Brest.

Pe plan international, întrevederea de astazi de la Bruxelles dintre şeful diplomaţiei americane John Kerry si cel de la Moscova, Serghei Lavrov, pare sa fie evenimentul cel mai important al zilei. Întilnirea survine într-un moment de răceala a relaţiilor, avînd in vedere listele „Magnițky”, cea americana cu cele 18 nume de oficialităţi ruse cărora nu li se permite accesul in Statele Unite, şi cea rusească, venită ca replică la cea americana. De asemenea, Moscova si Washingtonul continuă să aibă vederi diferite despre scutul defensiv antirachetă din Europa şi despre rezolvarea situaţiei din Siria. Intilnirea Kerry-Lavrov are loc în marginea reuniunii ministrilor de externe din Alianţa Nord Atlantica, la Bruxelles.

La Strasbourg, premierul Georgiei, Bidzina Ivanișvili, se va adresa pentru prima data Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, după ce ieri a avut o intrevedere cu preşedintele acestui forum, Jean Claude Mignon. In aceasta întrevedere liderul de la Tbilisi a fost criticat pentru dosarele penale care le-au fost deschise unor importanti lideri politici ai fostei guvernari şi apropiaţi ai preşedintelui Mikail Saakaşvili.


Naţiunile Unite au declarat ziua de astazi cea a Cărţilor şi a drepturilor de autor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG