Linkuri accesibilitate

Avem aici, în 2013, o mulţime de cerşetori, o mulţime de oameni săraci care supravieţuiesc cu mila concetăţenilor.Nu, n-o să vă vorbesc azi despre vînzoleala şi regrupările strategice de pe piscurile puterii moldoveneşti, stimaţi ascultători. Acestea nu se mai sfîrşesc de la 1991 încoace, iar roadele pe care le aduc sînt un fel de balon de săpun. Azi o să constat, ca de obicei, un fapt aparent banal, desprins din hăţişurile cotidianului.

E vorba de faptul că de la o vreme în troleibuzele capitalei au început a intra o sumedenie de cerşetori. Niciodată nu am mai văzut atîţia cerşetori în trolee ca în ultima lună. Sînt mulţi, mai mulţi ca oricînd.

Mi se pare că avem de-a face cu o modificare a conduitei obişnuite a cerşetorilor. E un fel de trecere de la cerşitul pasiv la cel activ. Oamenii aceştia sărmani nu mai aşteaptă să te apropii tu de ei în stradă, ci îţi vin în întîmpinare. Intră în troleu şi ţi se postează în faţă, impunîndu-te să iei rapid o decizie. Ce faci? Îi ajuţi sau nu? Iar pasagerii de alături te urmăresc cu coada ochiului. Acum nu mai poţi să-i eviţi ca în stradă şi trebuie să le dai ceva sau să-i respingi în văzul tuturor.

Cîteva reflecţii mi se par oportune în legătură cu această modificare de comportament a cerşetorilor. Abia acum, cînd ei au început a intra fără jenă în trolee, se vede bine că avem aici, în 2013, o mulţime de cerşetori, o mulţime de oameni săraci care supravieţuiesc cu mila concetăţenilor. Iar ăsta e un indiciu prost pentru o ţară care se tot integrează în Europa, care vrea standarde europene. Miza cea mare a tuturor vînzolelilor din scena politică ar trebui să fie primenirea ţării, eradicarea sărăciei, micşorarea numărului de cerşetori şi oameni fără case. Dar există oare această miză în poltica moldovenească?

O observaţie a mea, subiectivă, e aceea că puţini pasageri din trolee se lasă înduioşaţi de cerşetorii activi, puţini pasageri le dau bani. Cei mai mulţi călători preferă să-i ignore, să se uite pe geam, să se ferească sau chiar sînt iritaţi de atingerile cerşetorilor. De aceea, nu sînt convins că în trolee cerşetorii fac mai mulţi bani decît în stradă.

Ar mai fi multe de spus în această privinţă. Faptul mi se pare îngrijorător şi cred că merită să reflectăm asupra lui. Căci cei ocupaţi cu regrupările strategice din ţarcul politic nu au timp pentru aşa ceva.
XS
SM
MD
LG