Linkuri accesibilitate

Înscrierea copiilor în primul an de școală. Ce trebuie să ştie părinţii?


În clasa întâi la Cigârleni
În clasa întâi la Cigârleni

O şcoală de stat sau privată? Părinţii sunt neliniştiţi şi în privinţa colectivului de elevi şi profesori.

Părinţii care vor să-și trimită copilul la clase speciale cu profil de muzică, coregrafie sau teatru mai au timp până la sfârșitul săptămânii pentru depunerea dosarului, care cuprinde o cerere şi copia certificatului de naştere a copilului. Cei care optează pentru clase obişnuite pot merge pentru a înscrie copilul la şcoală începând din 14 mai până pe 31 august. Tamara Grejdeanu a încercat să afle mai multe despre ce trebuie să ştie părinţii referitor la admiterea copiilor în clasa întâi.

Părinţii care îşi vor trimite în acest an copiii la şcoală au început de acum să se pregătească pentru admiterea în clasa întâi. E şi cazul Veronicăi Chicu-Boboc. Ea spune că pentru unii părinţi dilemă ar fi alegerea dintre o şcoală privată sau una de stat. Pe lângă aceasta, părinţii sunt neliniştiţi şi în privinţa colectivului de elevi şi profesori în care urmează să se integreze copilul, a mai adăugat Veronica Chicu-Boboc:

„Îngrijorările mele personale ca părinte nu sunt la ce şcoală nemijlocit să merg, eu mai mult mă îngrijorez dacă copilul meu se va integra la şcoală, dacă va găsi un mediu prielnic pentru el, dacă învăţătoare va fi una prietenoasă. Bineînţeles că îmi fac griji şi de instituţia unde va merge. Nu am optat pentru o şcoală privată, optez pentru o şcoală simplă, însă am anumite cerinţe, vreau ca şcoala să fie mai aproape de casă.”

Veronica Chicu-Boboc zice că a ales cea mai apropiată casă de domiciliu, care însă nu este o şcoală de circumscripţie, acolo unde legea spune că trebuie să fie şcolarizaţi copii din sector. Astfel, părintele poate depune doar o cerere şi urmează să aştepte concursul pentru suplinirea locurilor vacante, pentru că prioritate la înscriere au copii din sector, explică Tamara Curtescu, şefa secţiei management preuniversitar a direcţiei educaţie, tineret şi sport de la primăria Municipiului Chişinău:

„În situaţia în care eu optez pentru o instituţie care nu este din zona domiciliului meu, atunci pot pretinde ca copilul să fie înmatriculat acolo doar atunci când există locuri vacante. Aşa prevede legea, fiecare şcoală are un anumit teritoriu arondat, şui atunci după ce am înmatriculat toţi copiii din teritoriul respectiv şi am locuri vacante, pot să iau şi pe altcineva din altă zonă.”

Chiar dacă testarea copiilor este indicată numai în cazul în care aceştia vor să înveţe într-o clasă cu profil muzical sau coregrafic, atunci când pentru locurile vacante sunt multe cereri, instituţiile recurg la evaluări pentru a filtra numărul candidaţilor. În cazul copiilor din perimetrul şcolii, se organizează doar convorbiri între părinţi, profesori şi elevi, spune Sergiu Axânte, directorul liceului „Ştefan cel Mare”:

„În clasele obişnuite înseamnă că doar se ţine o convorbire cu elevul împreună cu părinţii unde se discută cu copilul, aşa la ordin general. Respectivii profesori care sunt în comisia dată îşi fac o închipuire, cât de bine este pregătit elevul pentru clasa întâi.”

Forfota înscrierilor pentru primul an de şcoală se pare că este prezentă doar în oraşe pentru că în sate părinţii sunt lipsiţi de posibilitatea de a alege şi înscrierile încep abia prin luna august, spune Parascovia Mostovei, directoarea liceului din satul Horeşti:

„La noi părinţii nu sunt îngrijoraţi, la grădiniţă avem două grupe pregătitoare cu 50 de elevi. Conform regulamentului trebuie să avem două clase a câte 25 de elevi şi aşa că nu avem probleme. În cazul copiilor care sunt născuţi după septembrie, părinţii trec un control medical cu elevii, dacă doresc ca copiii să fie înscrişi în clasa întâi, şi dacă medicul scrie că sunt sănătoşi noi îi primim şi pe aceia în cazuri excepţionale.”

Deşi părinţii pot trimite copiii la o altă şcoală decât cea care se indică după domiciliu, lupta se dă pentru locurile vacante de care dispun acestea. Mai mulţi directori cu care am reuşit să vorbesc spun că experienţa anilor precedenţi arată că sunt mai multe cereri decât locuri vacante, de aceea, ei recomandă părinţilor să înscrie din timp copiii la şcoală şi să nu se ghideze doar după prestigiul instituţiei şcolare.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG