Linkuri accesibilitate

Conducerea și grupul de reformatori din Partidul Liberal nu dau semne de împăcare


Deocamdată nu este foarte limpede câtă susţinere în teritoriu are Consiliul de Reformare a PL.


De peste o săptămână în partidul liberal se desfășoară o dispută acerbă între conducere și un grup de fruntași care se prezintă drept reformatori. Astăzi ambele tabere și-au făcut din nou publice pozițiile, așa cum veți în veți auzi în relatarea Allei Ceapai.

Mesajul de susţinere pentru Mihai Ghimpu şi criticile la adresa reformatorilor au fost vociferate astăzi de organizaţia de femei a PL. Preşedinta organizaţiei, deputata Corina Fusu, şi-a acuzat foştii colegi de partid că ar face jocul democraţiilor şi liberal-democraţiilor votând în Parlament trecerea la sistemul electoral mixt şi i-a calificat drept trădători şi promotori ai intereselor lui Vlad Filat.

„Trezeşte nedumerire nerespectare deciziei consiliului republican de a nu-l vota pe Vlad Filat la funcţia de prim ministru. decizie luată în unanimitate. Cu atât mai mult trezeşte nedumeriri pentru ieşirea în public cu o declaraţie contrară strategiei şi politicii PL. Trădarea a fost sancţionată conform statutului PL prin excluderea din calitate de membru a partidului a celor care au demonstrat trădarea.”

De cealaltă parte, membrii Consiliului de reformare a PL susţin că excluderea din partid a deputaţilor, miniştrilor şi viceminiştrilor liberali ar fi contrară statului PL şi au sesizat Ministerul Justiţiei asupra acestei încălcări. Tot astăzi, după o întrevedere cu premierul desemnat, Ion Hadârcă a declarat că cei şapte deputaţi din Consiliul de Reformare îl vor susţine pe Vlad Filat la funcţia de premier şi vor forma noua majoritate parlamentară alături de democraţi şi liberal democraţi:

„Eu cred că odată cu finalizarea de astăzi a acestei runde de negocieri noi putem să spunem cu certitudine că s-a închis o pagină destul de ceţoasă din istoria recentă a politicii noastre moldoveneşti şi putem să spunem cu mai multă certitudine că am reuşit să evităm alegerile anticipate şi să menţinem cursul european.”

În opinia unor experţi, consiliul de reformare a PL a fost creat artificial doar pentru a asigura voturi în susţinerea guvernului Filat-3. Un alt grup de experţi consideră că această confruntare în interiorul PL a fost provocată chiar de Mihai Ghimpu, care lua decizii necoordonate cu ceilalţi membri ai partidului. Iată, bunăoară, opinia analistul politic Mihai Cernenco:

„Prin comportamentul său, domnul Ghimpu mi se pare că s-a pus în afara garniturii de guvernare. Pe de altă parte, aripa reformatoare încearcă să rămână, pe de o parte, şi în Alianţă, să voteze Guvernul şi să nu scoată pe linia moartă PL. Până la urmă, dacă vor reuşi aceşti şapte să negocieze, să instaleze Guvernul şi îşi vor păstra miniştri în guvern s-ar putea întâmpla să aibă succes această tentativă de reformare. Pentru că le vor demonstra că aflându-se la guvernare ei pot face mai mult decât atunci când se află în opoziţie.”

Deocamdată, nu este foarte limpede câtă susţinere în teritoriu are Consiliul de Reformare a PL. Corina Fusu spune ca marea majoritate, cu excepţia a trei organizaţii teritoriale, sunt pro-Ghimpu. Pe de altă parte, Consiliul de Reformare, reprezentat de Vitalie Marinuţa, spune că sunt susţinuţi de opt organizaţii teritoriale ale PL.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG