Linkuri accesibilitate

Despre necesitatea „forţei a treia”


Igor Boţan
Igor Boţan

Începând de ieri în Moldova există un nou partid politic, numit „Forța Poporului”, prezentat ca „social-liberal” și condus de Nicolae Chirtoacă, directorul Institutului Independent de Studii Strategice. Despre apariția noii formațiuni au discutat în studioul Europei Libere de la Chișinău Vasile Botnaru și analistul Igor Boțan.

Europa Liberă: În momentul în care Parlamentul face mai dificilă viaţa partidelor mici, Nicolae Chirtoacă, cu un grup de susţinători, lansează o nouă formaţiune politică, culmea, după o trenă lungă de reproşuri la adresa partidelor mici, care scot capul doar în preajma alegerilor parlamentare şi intră într-o fază de acalmie pe durata a patru ani după. Nicolae Chirtoacă este mult prea vizibil, pentru ca să facă un serviciu de ocazie. Ce e cu acest partid nou?

Igor Boţan: „În Republica Moldova avem înregistrate 36 de partide. Şi în fiecare an apare câte un partid, două. În situaţia care s-a creat, mai avem anunţată apariţia unui partid, Forţa Poporului, la cârma căruia se va afla Nicolae Chirtoacă, diplomatul şi omul activ în viaţa publică din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Din titulatură rezultă că va fi un partid omnivor, nu unul doctrinar.

Igor Boţan: „Exact, este adevărat. Şi acest lucru s-a ştiut de ceva timp şi trebuie să menţionăm în ce context apare acest partid. În ultimii doi ani de zile, de când forţele din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană s-au luat la harţă, în permanenţă, s-a discutat despre necesitatea forţei a treia. Precedentul partid de guvernământ, care, în prezent este în opoziţie, Partidul Comuniştilor, a fost înlăturat de la guvernare, în urma aşa-zisei „Revoluţii Twitter”, adică un segment important din societate, în special, tinerii nu au mai vrut acest partid la guvernare. Cei care au substituit Partidul Comuniştilor la guvernare s-au compromis practic iremediabil. De aceea contextul cerea o aşa-zisă forţă a treia. Domnul Nicolae Chirtoacă încearcă să fructifice această conjunctură şi să vină cu o ofertă care se numeşte Forţa Poporului.”

Europa Liberă: Cât de ademenitoare pentru tineri va fi această alternativă? Or, principiul „doi se bat, al treilea câştigă” este rezonabil, dar nu fără un suport ideologic.

Igor Boţan: „Întrebarea este legitimă, răspunsul poate fi următorul: trebuie să te angajezi şi apoi să dai din coate să încerci să te manifeşti. Contextul, aşa cum spuneam, a dat un impuls anumitor persoane vizibile în viaţa publică.”

Europa Liberă: Dar cu ce anume vor să se impună în faţa societăţii? Există deja nişte repere din care am putea deduce dacă vor fi având succes?

Igor Boţan: „Eu cred că putem intui ce va propune acest partid. În primul rând, el vine pe valul unor critici acerbe atât faţă de opoziţia comunistă, cât şi de Alianţa pentru Integrare Europeană. Ei încearcă să încalece valul patriotic, pro-moldovenesc, distanţat, în egală măsură, atât de Rusia, cât şi de România. Şi încearcă să valorifice această necesitate de adevăr şi dreptate. Va reuşi sau nu – este cu totul o altă problemă.”

Europa Liberă: Din apariţiile publice ale lui Nicolae Chirtoacă – e adevărat, în calitatea dânsului de analist – putem deduce că dânsul este un eurosceptic. Va fi şi formaţiunea temperată în ce priveşte şansele eurointegrării?

Igor Boţan: „Eu cred că domnul Nicolae Chirtoacă este mai degrabă un eurorezonabil, dacă putem spune aşa. Este o personalitate care crede că vectorul de integrare europeană este unul fără alternativă. Însă această integrare europeană trebuie înţeleasă şi aplicată în mod gradual. Republica Moldova rămâne în urmă la un şir de capitole. Este un stat profund corupt. Are nevoie de refacerea instituţiilor. Adică este mult prea departe până la integrarea în Uniunea Europeană. Dar scopul strategic şi vectorul îndreptat spre integrarea europeană sunt, din câte înţeleg eu, obiective care nu au alternativă, cel puţin, aşa am înţeles din discursul public al domniei sale.”

Europa Liberă: Există etape fireşti pe care le-au trecut toate formaţiunile: să ia mandate de consilieri, să ia primării şi, eventual, să ajungă în Parlament. La Nicolae Chirtoacă nu vedem deocamdată acest program minimum şi maximum.

Igor Boţan: „Eu cred că domnul Nicolae Chirtoacă şi formaţiunea pe care o reprezintă vor încerca, până la alegerile anticipate sau mai degrabă ordinare, să atragă de partea sa personalităţi din localităţi care au priză la alegători. Cum vor face-o iarăşi e un mare semn de întrebare.”

Europa Liberă: Astfel încât să încalece noul eventualul sistem electoral?

Igor Boţan: „Exact, pentru că noul sistem electoral presupune în mod obligatoriu că formaţiunile politice dispun de personalităţi care pot fi scoase în prim-plan în circumscripţiile uninominale.”

Europa Liberă: Adică răul cu binele lui, noul sistem l-ar putea şi favoriza pe Nicolae Chirtoacă?

Igor Boţan: „Exact. Cel puţin, noul sistem dă de gândit şi dă un nou impuls vieţii politice din Republica Moldova.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG