Linkuri accesibilitate

Iniţiativa România Liberală şi criza partidelor de dreapta


Călin Popescu-Tăriceanu
Călin Popescu-Tăriceanu

Este vorba mai ales despre o criză de identitate, care se manifestă prin fragmentarea partidelor declarate de dreapta. Partidul Naţional Liberal a fost astăzi în centrul atenţiei.


În România fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu a anunțat astăzi formarea unei grupări în interiorul partidului său național-liberal. Detalii în relatarea Sabinei Fati.

Partidele de dreapta din Romania trec printr-o noua criza. Este vorba mai ales despre o criza de identitate, care se manifesta prin fragmentarea partidelor care se declara de dreapta. PNL, Partidul National Liberal a fost astazi in centrul atentiei, fiindca o grupare din aceasta formatiune a infiintat cu mare fast Initiativa Romania Liberala. Lansarea a avut loc in prezenta fostului presedinte al Romaniei din perioada 1996-2000, Emil Constantinescu, dar si a actualului sef al Serviciului de Informatii Externe, un fost liberal, venit in anii 2000 direct din tabara socialistilor. In Manifestul Initiativei Romania Liberala se precizeaza ca aceasta noua platforma propune „initierea unui dialog intre oamenii cu valori autentic liberal-conservatoare, din mediul politic, in scopul identificarii celor mai bune solutii de construire a unei oferte politice credibile pentru romanii liberali”.

In jurul Initiativei Romania Liberala s-au strins o serie de liberali nemultumiti de liderul partidului lor, prezidentiabilul Crin Antonescu, dar obiectivele enuntate de acesti dizidenti seamana izbitor de mult cu cele ale Micarii Populare, o organizatie facuta la umbra presedintelui Traian Basescu, enervat la rindul sau de partidul din care provine, PDL. In paralel pe piata politica romaneasca mai functioneaza PNTCD, Partidul National Taranesc Crestin Democrat, Forta Civica si Noua Republica. Putem socoti in total cinci partide de dreapta cu doua excrescente: Intitativa National Liberala si Miscarea Populara, aparute pe fondul sondajelor care arata ca 40 la suta dintre romani asteapta aparitia unui nou partid.

In aritmetica partidelor romanesti de dreapta ecuatia este destul de complicata, in sensul ca PNL guvereaza cu socialistii, dar relatiile dintre cele doua formatiuni sint tot mai incordate: PDL se afla in opozitie, dar face o „opozite constructiva”, Presedintele Romaniei, care se considera de dreapta s-a aliat cu premierul socialist Victor Ponta, iar Miscarea Populara incepe sa rupa falci din rindurile democrat-liberalilor.

Este pe de alta parte un simptom traditional al dreptei romanesti de a se fragmenta atunci cind nu se afla la putere. PNL este parte din arcul guvernamental, insa detine portofolii fara fonduri si fara influenta, de aceea discursul liderilor liberali tinde tot mai mult sa fie critic. In acelasi timp Crin Antonescu a spus ca-i va exclude din PNL pe toti cei care s-au alaturat Initiativei Romania Liberala, ceea ce i-ar putea face pe acesti dizidenti sa-si transofrme cit mai repese organizatia in partid. Totusi, dupa aceasta declaratie, fostul premier roman, Calin Popescu Tariceanu pare sa fi abandonat grupul Initiativei Romania Liberala, la care aderase initial.

Lucrurile sint asadar tot mai complicate pe culoarul drept al politicii romanesti, dar e posibil ca o miscare in sens contrar, de coagulare, cel putin partiala, sa aiba loc anul viitor pe fondul alegerilor prezidentiale.
XS
SM
MD
LG