Linkuri accesibilitate

ONG-uri din R.Moldova îngrijorate de „agravarea premeditată a situaţiei” din regiunea transnistreană


Mai multe organizaţii neguvernamentale din Republica Moldova au semnat o declaraţie prin care îşi exprimă îngrijorarea faţă de agravarea premeditată a situaţiei în raioanele de est ale republicii. Reprezentanţii ONG-urilor menţionează că ultimele evenimente care au avut loc în Zona de Securitatea fac parte dintr-un scenariu de destabilizare a situaţiei pe partea stângă a Nistrului, transmite IPN.

Potrivit declaraţiei semnate de reprezentanţii societăţii civile, activizarea dialogului UE - Republica Moldova, cu perspectiva aderării ţării la spaţiul economic european, liberalizarea regimului de vize şi modernizarea statului Republica Moldova, a fost urmată de agravarea premeditată a situaţiei în raioanele de est ale Republicii Moldova. Astfel, desemnarea de către preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a unui „reprezentant special pentru Transnistria”, militarizarea abuzivă a regiunii sub paravanul operaţiunii de „menţinere a păcii”, omorul cetăţeanului moldovean Vadim Pisari de către un pacificator rus şi refuzul autorităţilor ruse de a investiga eficient această crimă, continuarea politicii de întreţinere a acestui regim xenofob şi autoritar din partea Rusiei – sunt doar unele elemente ale acestei politici distructive în raport cu Republica Moldova.

Organizaţiile semnatare ale declaraţiei critică atitudinea autorităţilor de la Chișinău faţă de încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.
XS
SM
MD
LG