Linkuri accesibilitate

„Vreau răspunsuri la întrebări despre criminalitate, despre terorism...”


După exploziile de la Boston...
După exploziile de la Boston...

Un interviu cu Anzor Țarnaev, tatăl celor doi tineri bănuiți de a fi autorii atentatelor de la Boston.



Presa internaţională si opinia publică încearcă să înţeleagă ce i-a determinat pe cei doi fraţi, Tameran şi Djokar Tsarnaev să ajungă să pună la cale atentatul de la maratonul din Boston după ce au trait ani de zile in Statele Unite şi păreau integraţi acestei societăţi care i-a primit şi le-a dat ocazii să înveţe, să muncească. Corespondentul Europei Libere la Moscova, Tom Balmforth, împreună cu un corespondent de la Associated Press, au reusit să vorbească cu tatăl băieţilor, aflat in Dagestan, care le-a acordat un interviu telefonic. Un rezumat al acestuia de la Oana Serafim.

Intrebarea pusă de corespondentul nostru este exact cea care framinta în acest moment opinia publică americana. De unde a putut Tamerlan, suspectul ucis, să fi dobindit idei radicale islamice? Se ştie că din ianuarie 2012, timp de șase luni, a fost in Rusia și că a stat impreună cu tatal doar o luna.

„Tamerlan nu a avut idei radicale. Cui i-a trecut asta prin cap? Era cu mine la Mahachkala şi dormea pînă la 3 după amiaza. L-am şi certat că vine aici numai ca sa doarmă. Eu il luam pe la rude, să mincam cu unii cu altii, dar imediat ce ajungea acasa, se ducea să se culce.”

Tatal celor doi suspecti pentru atentatul de saptamina trecută de la maratonul din Boston a fost întrebat daca fiul său cel mare mergea des la moschee şi daca acolo ar fi putut să fie racolat de vreo organizatie teroristă ?

„Bineînţeles că mergea vinerea la moschee. Bineinteles. Mergea la moscheea principala. Mergeam impreună si nimeni nu a incercat sa il racoleze acolo. Nu există asa ceva in Mahachkala. Oamenii de aici nu mai fac asta de ani de zile. Asta e de-acum istorie. Cei care le-au spălat minţile oamenilor nu mai locuiesc în orase. Cei care spala mintile oamenilor sunt in munti.”

Anzor Ţarnaev plănuieste să meargă în Statele Unite şi a fost întrebat cînd ar vrea să facă acest drum

„Vreau dreptate cu adevărat. Am o mulţime de întrebări pentru politia americana si pentru serviciile secrete. Si eu sunt avocat. Vreau răspunsuri la întrebările pe care le am despre criminalitate, despre terorism. Am intrebări pentru faimoasele servicii secrete americane. Ele se vintură peste tot si işi fac propria imagine. Eu trebuie să ştiu cum am lucrat, de ce si unde… Vreau să îmi angajez şi un avocat. Am nevoie de dreptate adevarată…”

Se spune, au intrebat jurnalistii, că Djokar Ţarnaev ar fi fost imfluenţat de fratele lui, Tamerlan:

„Djokar Ţarnaev nu putea să fie sub nici o influenţă a lui Tamerlan. Da. Era fratele mai mare, dar nu ar fi putut niciodata sa il traga spre rău. Este impotriva obiceiurilor noastre. Tamerlan ii spunea lui Djokar. Uită-te la mine. Sunt insurat, am renunţat la scoala. Tu să mergi la scoala că altfel o sa ai de-a face cu tata. Sigur că eram furios. Ii spuneam lui Tamerlan că fără educaţie n-o să poată decit să aibă slujbe de două parale. Imi promitea că o să reia şcoala. Imi dădea asigurări că vorbea englezeşte, că se descurca cu computerele şi că ar fi vrut să înceapă o afacere. Ştia nişte oameni care fuseseră în China şi ar fi importat de acolo, ar fi deschis un magazin… Cam astea erau planurile lui.”

„Toata povestea nu are sens. Cum au acţionat serviciile secrete americane, politia. Nu au nici măcar o inregistrare video, nimic. L-au tinut sub observatie, cînd el trebuia să se ocupe de copilul lui nou născut. Ei trebuiau să stie cu cine era in contact, daca ar fi fost ceva suspect. Si explozibilele? Credeţi că e aşa de usor să obţii explozibil in Boston? Politia a interzis tocmai acele explozibile. De ce ar fi tinut politia toate astea. Pur si simplu e fără sens. Ei au luat la intimplare un cecen. De ce ? Păi ca să pună în scenă totul…”

Trebuie precizat că la cererea serviciilor federale de securitate din Rusia, FBI-ul l-a avut in urmarire şi l-a interogat pe Tamerlan in urma cu doi ani.

Tatăl celor doi suspecti a fost întrebat daca fiul cel mare, Tamerlan a fost in Cecenia?

„Da, a fost cu mine de două ori. Am fost să vedem unchi si mătuşi. Avem multe rude acolo. Toti sunt oameni curaţi: se roagă, toată lumea îi ştie. Ei n-au plecat niciodată din Cecenia. Aveau slujbe acolo si au stat acolo în timpul războiului…”

Acestea au fost declarațiile lui Anzor Ţarnaev, tatăl celor doi suspecţi pentru atacul de la maratonul din Boston, în interviul acordat telefonic corespondentului Europei Libere si agenţiei Associated Press.
XS
SM
MD
LG