Linkuri accesibilitate

Acordul israelo-european: „Cer Deschis”


Acordul va micșora restricțiile pentru companiile europene de a folosi spațiul aerian israelian.



Guvernul Israelului a aprobat duminică un acord despre spațiul aerian comun cu Uniunea Europeană, pe fundalul grevei de protest a companiilor aeriene israeliene. Asemănător cu cel semnat anul trecut și de Moldova, dar care nu a intrat încă în vigoare, acordul israeliano-european urmărește ieftinirea biletelor, dar companiile locale se tem că nu vor rezista concurenței cu europenii.

Cele trei companii aeriene israeliene, compania principală El Al, și companiile charter Arkia și Israir au intrat în grevă pe termen nedefinit duminică în zori.

Când membrii cabinetului israelian au venit la lucru, au fost întâmpinați de 500 de demonstranți furioși, care au spart cordoanele de poliție, încercând să-i împiedice să ajungă la ședința la care urmau să aprobe acordul cu Uniunea Europeană supranumit „Cerul Deschis”.

Pe lozincile demonstranților se putea citi însă: „cerul Israelului se închide pentru companiile israeliene”.

Acordul semnat în martie anul trecut între Israel și Uniunea Europeană va micșora restricțiile pentru companiile europene de a folosi spațiul aerian israelian, sporind competiția. Dacă va intra în vigoare în aprilie anul viitor, așa cum se planifică, acordul va mări numărul de zboruri între Israel și Europa. Va mai permite ca Israelul să devină un punct de tranzit, nu punctul terminus al zborurilor cum este acum.

Companiile israeliene, mult mai mici decât potențialii concurenți europeni, spun că au costuri pentru securitate mult mai mari și nu vor rezista competiției dacă nu sunt apărate de lege.

Protestul început duminică este sprijinit de Federația Sindicală Histadrut. Șeful Federației, Ofer Eini a declarat postului Radio Israel că, deși sprijină în principiu deschiderea spațiului aerian către Uniunea Europeană, mai crede că acordul ar trebui amendat ca să păstreze locurile de muncă pe loc. În caz contrar, spune el, mii de israelieni și-ar putea pierde slujbele.

Liderul sindical a anunțat că greva va cuprinde, marți, și principalul aeroport israelian, aeroportul internațional Ben Gurion de la Tel Aviv, care se poate închide pentru câteva ore la amiază. Toate zborurile în și din Israel vor fi suspendate pe durata protestului grevei.

Deocamdată, greva nu a afectat zborurile companiilor internaționale în Israel. Pasagerilor cu bilete la companiile locale, sute de oameni, li s-au oferit posibilități de transfer, ori li s-au întors banii. Cei pe rute interne, cum ar fi Tel Aviv – Eilat, stațiunea la Marea Roșie, au fost transportați la destinație cu autobusul.

În ciuda grevei, guvernul israelian a aprobat, duminică, acordul cu Uniunea Europeană. „Reforma Cerului Deschis este benefică pentru Israel”, a declarat ministrul Finanțelor, Yair Lapid. „Va spori competiția și va ieftini biletele. Nu va afecta locurile de muncă locale, ci dimpotrivă”, a spus ministrul.

Premierul Benjamin Netanyahu a spus că ieftinirea biletelor pe care se mizează va spori numărul turiștilor și va dezvolta ramura. Cu 3,5 milioane de vizitatori pe an, turismul deține o pondere mare în economia Israelului.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG