Linkuri accesibilitate

Prezumția compromiterii inițiativelor promițătoare


Inițiativa Partidului Democrat de a trece la sistemul electoral mixt a fost susținută de fracțiunea liberal-democrată și de toți deputații neafiliați: dacă susținerea liberal-democraților o putem percepe ca fiind rezultatul unui tîrg, atunci în ceea ce privește deputații neafiliați aș spune că ei, de fapt, au fost cei care au inspirat și determinat PD-ul să vină cu o asemenea inițiativă. Doar ne-am convins cu toții că democraților le-a fost mult mai ușor și mai convenabil să aibă de a face cu niște deputați neafiliați, atunci cînd au avut nevoie să fie votat noul procuror general.

Dacă aceaste mofidicări reformatoare vor ajunge să fie votate și în a doua lectură de către Parlament, atunci putem fi siguri că în viitorul legislativ nu vom mai avea atît de mulți transfugi, pentru că aproape jumătate din parlamentari vor fi un fel de deputați neafiliați. Și cine va plăti mai mulți bani, acele grupuri de „lobby” (citiți de interese) vor avea suportul deputaților. Se pare că politicienii s-au săturat de rigorile dure și stricte pe care le impun partidele politice prin statut, și își doresc acum mai multă libertate de acțiune și decizie. Chiar dacă aparent aceste lucruri par promițătoare, nu mă îndoiesc deloc de faptul că primul lucru pe care îl vor face deputați eventual veniți conform noului sistem va fi să compromită libertatea de acțiune și decizie care li se oferă.

Coruperea înalților demnitari va capăta proporții tot mai mari, iar criza politică nu va fi nicidecum rezolvată prin astfel de soluții legislative, pentru că ele vin să aducă și mai multă confuzie cetățeanului de rînd, care este pur și simplu sătul de așa-numitele reforme ce nu aduc rezultate. Unii ar putea să spună că sunt cam pesimist, dar eu i-aș întreba: vă mai amintiți despre sloganurile care chemau la schimbarea clasei politice? Iată am schimbat-o și ce am obținut cu aceasta? Am impresia că cei care au scopuri meschine se pricep de minune în a-și alege tema de campanie electorală astfel încît să fie cît mai actuală și atractivă, după care totul se uită.

Modificările propuse de PD sunt cu atît mai suspecte cu cît nu am auzit foarte clar în baza cărui model au fost formulate. Mi-ar plăcea dacă schimbările la codul electoral ar presupune și listele electorale flexibile așa precum avem în Republica Cehă - unde fiecare alegător poate vota pentru lista de candidați a unui partid și în același timp poate vota 4 candidați preferați de pe acea listă.

Îmi pare rău că politicienii au uitat de o promisiune mai veche și anume - votul electronic, astfel încît orice cetățean oriunde nu s-ar afla să aibă posibilitatea să-și exercite nestingherit de nimeni dreptul de a vota, pentru că datorită votului din exterior au ajuns la conducere la ultimele alegeri.
XS
SM
MD
LG