Linkuri accesibilitate

Demonizarea cecenilor, sperietori mondiale


Prin toate părțile pe unde Occidentul se confruntă cu Islamul, se spune despre ceea ce e mai rău, terorist și violent că ar veni de la militanți ceceni.



Atentatul din Boston a readus in atenție Cecenia... sau mai precis cecenii, pentru ca niciunul din cei doi frați teroriști nu pare să fi trăit vreodată in Cecenia propriu-zisă.

Cecenii au devenit astăzi un „bau-bau planetar”, o națiune criminogenă, iar termenul de cecen este deja un sinonim convenabil pentru „musulman fundamentalist”. In Evul Mediu, tătarii erau chintesenta răului. Astazi, rolul le-a fost atribuit cecenilor, deveniți in presă o amenințare islamistă globală.

Prin toate partile pe unde Occidentul se confrunta cu Islamul, se spune despre ceea ce e mai rau, terorist si violent ca ar veni de la militanți ceceni. Din Pakistan pana in Irak, presa, politicienii si potentatii locali afirma cui vrea sa-i auda ca tot raul vine de la ceceni. Nu conteaza faptul ca nimeni nu a vazut vreodata un cecen prin partile acelea ale lumii, ca nimeni nu le vorbeste limba și că nimeni nu ar fi in stare sa-i identifice auzindu-i vorbind. In nici un caz militarii occidentali nu ar putea sa-i recunoască (in Afganistan am intalnit ofiteri din diferite țări NATO care credeau ca se află „printre arabi”).

Totusi, mitul functioneaza, e eficace, si s-a ajuns la situatii in care un ziar atat de serios cum e, in principiu, italianul La Repubblica a putut pune in prima pagina o „informatie” care spunea ca, „potrivit unor surse militare, trupele italiene din Irak vor fi atacate de 300 de ceceni sositi din Afganistan”. Grotescul falsei informatii nu a deranjat pe nimeni: cum ar putea un contingent atat de mare de luptatori straini, plecati dintr-un Afganistan teoretic controlat de occidentali, sa strabata Iranul, care e principalul dusman al afganilor suniți si al musulmanilor ne-șiiți in general, sa ajunga pana in Irak si sa atace trupele italiene?

Nimeni nu a pus însă la indoiala veracitatea acelor afirmatii si, desigur, „cecenii” au dispărut din articolele si știrile următoare.

Oricum, informațiile autentice, sau cel putin credibile, nu trebuie cautate prin acea parte a lumii. In anii in care am trait in Afganistan, am intalnit multi afgani care pretindeau ca intâlniseră ceceni in perioada talibanilor, in care Afganistanul era sprijinitorul tuturor fundamentalistilor islamici de pe planeta.

La o chestionare mai atenta, se vedea de fapt ca acei afgani care spuneau ca vazusera ceceni nu aveau habar despre ce vorbeau, dovada faptul ca afirmau ca cecenii vorbeau rusa intre ei.

In realitate, „cecenii” au ajuns sa se identifice, pur si simplu, in inconstientul colectiv, cu fiintele malefice pe care, in orice cultura, bunicii si parintii le inventeaza pentru a speria copiii: un fel de „bau-bau”. Oamenii nepedagogici cred ca e nevoie de un bau-bau. Nefericitii care au fost desemnati drept Bau-Bau stiu insa cat de rau face aceasta credinta eronata.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG