Linkuri accesibilitate

Miracole în Piața Centrală


Peripețiile unui ziarist confruntat cu mandarine cu preț aurit.



Demult nu am fost eu în piaţa centrală din capitală. Am ajuns acolo săptămîna trecută după o sincopă îndelungată. Şi am simţit brusc nevoia să savurez nişte mandarine suculente-vitaminoase.

M-am apropiat de o tejghea pe care erau multe mandarine. Pe o bucată de carton, înfiptă în mormanul de fructe exotice, scria 22 LEI 50 BANI. I-am cerut trei mandarine unei vînzătoare între două vîrste, plină de solicitudine. Fructele cîntăreau puţin peste o jumătate de kg. Vînzătoarea mi-a cerut 19 lei, am plătit şi am plecat.

N-am făcut nici o duzină de paşi că am încremenit. „Păi, cum vine asta?” mi-am zis. „Cum să coste jumătate de kg 19 lei dacă un kilogram costă 22 LEI 50 BANI?”

Am revenit nedumerit la tejghea şi o rog pe vînzătoare să-mi dezlege misterul. Aia, uşor jenată de revenirea mea, mi-a lămurit că de fapt preţul adevărat al mandarinelor e 26 LEI, iar cel mincinos de 22 LEI 50 BANI a fost pus acolo dintr-o greşeală regretabilă. OK, am zis. Se mai întîmplă greşeli, am făcut stînga împrejur şi am plecat.

Şi iarăşi am încremenit, după cîţiva paşi. „Ce naiba!” mi-am zis în sinea mea. „Să admitem că preţul e de 26 LEI. Chiar şi aşa, o jumătate de kilogram nu poate să coste 19 lei! Nu cumva vînzătoarea aia mă fraiereşte?”

Revin din nou, mai nervos, la tejghea, şi bolovănesc ochii. În mormanul de mandarine stă înfipt un alt preţ - 27LEI 50 BANI! Al treilea! Şi nici acesta nu era unul care să justifice banii pe care i-am plătit pentru cele trei mandarine.

Am simţit cu toată fiinţa că doamna de după tejghea vrea să-mi tragă o ţeapă. M-am simţit umilit şi m-am răstit la vînzătoare. Aia, fireşte, a început să se scuze, să-mi spună că ea, de fapt, o înlocuieşte pe o colegă şi nu ştia preţul adevărat. Nu m-a convins. Pentru că nici unul din preţurile ei nu se potrivea cu cei 19 lei pe care i-am plătit eu pentru jumătatea de kg. Şi nici nu am văzut-o să alerge în urma mea pentru ca să-şi repare gafa.

Am părăsit piaţa centrală cu un gust amar. Sper acea vînzătoare să fie un soi de nedumerire, o excepţie. Căci dacă asemenea nedumeriri mai există acolo...
XS
SM
MD
LG