Linkuri accesibilitate

Moldova are doar capital uman...


Victor Şontea: „În domeniul nanotehnologiilor au fost elaborate noi nanomateriale, materiale poroase, materiale fotonice, iar nano senzorul elaborat în colaborare cu americanii a fost patentat şi în Statele Unite.”


Chișinăul a găzduit săptămâna trecută o conferință internațională despre ingineria biomedicală și folosirea în medicină a nanotehnologiei, o tehnologie care presupune intervenții la nivelul atomilor și moleculelor. Conferința face parte dintr-o serie de evenimente care au scopul să antreneze comunităţii ştiinţifică moldoveană pentru o participare mai mare la programele de cercetare ştiinţifică ale Uniunii Europene. Tamara Grejdeanu l-a întrebat pe Victor Şontea, profesor la Universitatea Tehnica din Moldova ce contribuție au avut cercetătorii moldoveni la conferință şi ce rezultatele au în domeniul nanotehnologiei.

Victor Şontea: „În Moldova, cercetările în aceste domenii, mai ales în domeniul nonotehnologiilor au luat amploare circa zece ani în urmă şi aceste cercetări care se efectuează astăzi şi la Academia de Ştiinţe şi la Universitatea Tehnică, sunt recunoscute nu numai de societatea ştiinţifică din Republica Moldova dar şi în plan internaţional. Aceea că la noi în Moldova au sosit 70 de savanţi din străinătate, savanţi cu renume, ne arată recunoaşterea noastră, a ştiinţei moldoveneşti.”

Europa Liberă: Domnule Şontea, dar ce performanţă au înregistrat cercetătorii moldoveni în domeniul nanotehnologiilor?

Victor Şontea: „În domeniul nanotehnologiilor au fost elaborate noi nanomateriale, materiale poroase, materiale fotonice, nano senzori. Aş vrea să menţionez că nano senzorul elaborat în Moldova în colaborare cu Statele Unite a fost patentat şi în Statele Unite. S-au început primele elaborări în aplicaţiile nanomaterialelor în medicină, la creşterea ţesuturile tesulare care apoi ar putea înlocui unele organe ale corpului uman.”

Europa Liberă: Să ne spuneţi care este utilitatea acestor cercetări şi pe cât este de posibil ca aceste succese să fie aplicate?

Victor Şontea: „Aceste tehnologii care astăzi se elaborează în Moldova, în viitorul apropiat vor fi implementate în noi elaborări aplicative şi vor fi atrase în Moldova şi noi investiţii şi noi o să putem exporta materiale noi, dispozitive nano noi, concurente pe plan mondial.”

Europa Liberă: Şi care ar fi utilitatea acestor materiale ce ţin de nanotehnologii?

Victor Şontea: „Nanomaterialele se întrebuinţează şi astăzi industria în domeniul nanotehnologiilor; are o creştere undeva de 23 de procente anual şi ele pot fi implementate începând cu cosmetica, care se foloseşte mai demult, terminând cu cele mai sofisticate direcţii cum ar fi nano electronica, noi principii de calculatoare, noi dispozitive fotonice.”

Europa Liberă: Unul din aspecte forumului a ţinut şi de ingineria biomedicală, la acest capitol se discută doar la nivel de cercetări?

Victor Şontea: „În domeniu ingineriei biomedicale noi avem câteva direcţii. Una din direcţii este cea legată de aplicarea managementului dispozitivelor medicale în domeniul de sănătate. Altă direcţie ţine de elaborarea noilor dispozitive medicale şi a treia este bioinstrumentaţia medicală.

Ceea ce nou se face este în domeniul integrării dispozitivelor medicale cu investigaţiile medicale, tendinţa actuală este ca la tratamentul pacientului este că 50 de procente trebuie să fie medicamentul iar 50 de procente dispozitivele medicale. Eficienţa utilizării dispozitivelor medicale depinde în mare măsură nu numai de medic, dar depinde de bioinginerii. Cei care la noi sunt puţini în republică dar au început să fie pregătiţi la Universitatea Tehnică şi care sunt unele din persoanele de bază în aceea că dispozitivele medicale pot fi folosite eficient.”

Europa Liberă: Cum apreciaţi dumneavoastră dezvoltarea acestui sector în Republica Moldova, am putea afla curând despre rezultatele aplicării acestor tehnologii?

Victor Şontea: „Fiecare direcţie de dezvoltare a ţării, ea în primul rând trebuie să fie finanţată. E necesar să avem investiţii, ca investiţiile acelea pe care noi astăzi le facem într-o ramură a industriei, în viitorul apropiat să aducă şi beneficii. Dacă vor fi investiţii mari în această direcţie, eu sper că Moldova va avea aici şi beneficii, deoarece Moldova nu are astăzi zăcăminte, nu are petrol.

Moldova unica ce are, are capitalul uman, are şcolile universitare, cum este Universitatea Tehnică, Universitatea de Stat, unde noi avem tradiţii în pregătirea specialiştilor, dar trebuie să fie şi dispozitivele de investigaţie la cel mai înalt nivel.”
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG