Linkuri accesibilitate

„Moartea căprioarei” se amână? Sunt semne ale unui posibil armistiţiu în AIE?


Retrospectiva săptămânii politice.


Votul expeditiv de vineri al democraților și liberal-democraților pentru trecerea la sistemul electoral mixt și cel de joi pentru alegerea lui Corneliu Gurin în funcția de procuror general, precum și scindarea liberalilor sunt examinate de doi analiști de la Chișinău la rubrica noastră săptămânală de retrospective politice alcătuită astăzi de Vasile Botnaru.

„Moartea căprioarei” se amână – aceasta este impresia lui Valeriu Vasilică, directorul Agenţiei Info-Prim Neo, care întrevede în alegerea noului procuror general semne ale unui posibil armistiţiu ori chiar ale suscitării Alianţei pentru Integrare Europeană, ce-i drept, fără cota parte a liberalilor, intraţi într-o fază extrem de dificilă.

Valeriu Vasilică: „Procesul de scindare a Partidului Liberal este unul pe cât de urât, pe atât de firesc, în condiţiile actuale. Prin acest proces au trecut toţi: şi partidele parlamentare, şi cele extraparlamentare. Pe de altă parte, umila mea părere este că vinovat, în mare parte, se face comportamentul nepolitic al liderului liberalilor, Mihai Ghimpu. Aşa sau altfel, procesul care se întâmplă acuma, în cadrul Partidului Liberal, este unul natural, în condiţiile în care partidele din Republica Moldova sunt construite aşa cum sunt construite. Acest caz a scos în vileag mai multe deficienţe în organizarea, în administrarea treburilor interne în partid. Se vorbeşte mai de demult despre autoritarism, despre rolul excesiv pe care îl au finanţele în activitatea partidelor, pârghiile pe care le au liderii de partid, nu doar Partidul Liberal.”

Europa Liberă: Şi, după aceasta, nu o să-i mai dea cu capul de asfalt pe membrii partidului liderii?

Valeriu Vasilică:
„Încă nu se vede leacul. Se vede boala, se vede diagnoza. Dacă aceşti lideri de partid, şi nu doar liderii, şi membrii de partid – dacă au un simţ al bunei cuviinţe, să nu zic un simţ politic treaz – ar trebui să aranjeze alte reguli de funcţionare a partidelor, în beneficiul lor, pentru că astăzi, folosind bani, folosind resurse administrative, folosind presiuni de tot genul, eşti pe cal – mâine poţi să fii sub căruţă, după căruţă. Este vorba de prezentul, dar şi de perspectiva clasei politice în întregime din Republica Moldova.”

Europa Liberă: A propos, de perspectivă, în săptămâna aceasta, s-au văzut nişte semne ale concilierii: votarea aproape unanimă a legii care schimbă sistemul electoral şi nominalizarea, la fel, unanimă a lui Corneliu Gurin în postura de procuror general. Într-adevăr, aşa cum spun la unison analiştii, s-ar părea că de aici să apară şi AIE-3?

Valeriu Vasilică:
„Cred că de aici apare deja AIE-3. Nu ştiu, nu sunt foarte sigur dacă apare şi o perspectivă mai bună a clasei politice. Avem cu toţii şi experienţa înţelegerilor anterioare, care ulterior nu au mai funcţionat. Şi acelaşi lucru îl cred şi despre alegerea foarte bunului profesionist Corneliu Gurin. Pentru că în Republica Moldova nu se poate întâmpla nimic fără înţelegeri politice, iarăşi mă tem să nu se compromită acest compromis.”

Europa Liberă: Dar, cum toate popoarele au dictonul acesta, „mai bine o pace şubredă decât un război crâncen”, să sperăm.

Valeriu Vasilică:
„Da, este adevărat. În sensul acesta, să sperăm că numirea noului procuror nu este o etapă tranzitorie.”

*

Politologul Cornel Ciurea se solidarizează şi el cu impresiile mai multor analişti care au văzut deja dâra de fum alb deasupra batimentului în care se zămisleşte noua alianţă de guvernare. Dar acest lucru nu-l entuziasmează prea mult.

Cornel Ciurea: „Sunt de acord că Partidul Democrat şi Partidul Liberal Democrat au ajuns la o înţelegere. Acest fapt reiese din ultimele acţiuni ale celor două partide: alegerea procurorului, votarea modificărilor la codul electoral, în sensul schimbării sistemului electoral, fapt care probează oarecum inconsecvenţa celor două partide, care iniţial s-au războit acerb, iar ulterior se împacă, fără a lămuri disensiunile care au existat anterior. Fapt care, din punctul meu de vedere, adânceşte criza morală în care se află astăzi sistemul politic din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dumneavoastră mereu mi-aţi spus că în politică nu prea e loc de morală. Şi acum vreţi morală?

Cornel Ciurea:
„Eu nu am spus niciodată că în politică nu este loc de morală: ea nu poate fi foarte clar definită şi identificată, într-un moment anume al vieţii politice. Dar există situaţii în viaţa politică, când îţi dai seama că este loc pentru morală şi ea se vede foarte uşor. Deci în situaţia în care politicienii foarte des încalcă principiile moralităţii, la un moment dat, putem constata o totală imoralitate care marchează această criză morală de care vorbesc toţi.”

Europa Liberă: A propos, de moralitate. Unii înclină să creadă că şi liberalii au devenit victima lipsei de scrupule în politică şi că, în căutarea voturilor pentru AIE-3, s-au găsit aceste soluţii la care s-a recurs. Şi Partidul Liberal, urmare a acestor soluţii, chiar riscă să fie dezintegrat. Acceptaţi o asemenea ipoteză?

Cornel Ciurea:
„Cred că, spre deosebire de celelalte două partide, foste colege din Alianţă, Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu, a dat dovadă de mai multă consecvenţă, insistând asupra imoralităţii anumitor politicieni. Partidul Liberal a sesizat mult mai devreme faptul că maniera de conducere a statului, care s-a produs în ulmii ani, aruncă ţara într-o criză morală care poate să nu fie fatală pentru stat. Putem să ne aflăm într-o criză morală ani de zile, dar, la un moment dat, oricum politicienii vor plăti poliţele.”

Europa Liberă: Dar întrebarea mea era dacă această explozie din viaţa internă a partidului este una teleghidată din afară sau este un proces firesc de purificare a liberalilor?

Cornel Ciurea:
„Părerea mea umilă este că acest conflict este teleghidat, este provocat de forţe din exterior. Dar nu Partidul Liberal este astăzi marea problemă a vieţii noastre politice. Mie mi se pare că, în mod artificial, focalizăm atenţia asupra Partidului Liberal, uitând că există alte două partide, care, la capitolul imoralitate, îi iau cu mult faţa Partidului Liberal. Din punctul meu de vedere, alegerea procurorului, împăcarea Partidului Democrat cu Partidul Liberal Democrat mi se par evenimente cu mult mai importante decât un conflict în cadrul unei fracţiuni, a unui partid care nu se află acum la putere şi care, de fapt, în curând, probabil, se va afla în opoziţie. Cred că Partidul Liberal, în formula „Mihai Ghimpu”, nu va dori să se asocieze cu celelalte două partide, care ba se împacă, ba se războiesc, ba sunt corupte, ba sunt pure şi neprihănite.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG