Linkuri accesibilitate

Ce se știe despre Djokar Țarnaev și Tamerlan Țarnaev, suspecții în atacul cu bombe la maratonul de la Boston?


Imagini ale celor doi suspecți de la camerele de supraveghere înainte de atacul cu bombe de la maratonul de la Boston.
Imagini ale celor doi suspecți de la camerele de supraveghere înainte de atacul cu bombe de la maratonul de la Boston.

Potrivit relatarilor de presă cei doi frati ar proveni din Caucazul de Nord.




Guvernatorul din Massachussetts a anunţat că cei doi bărbaţi suspectati de a fi implicaţi in atacul cu bombe de luni de la maratonul din Boston sunt fraţi: Djokar Țarnaev, de 19 ani si fratele sau mai mare, Tamerlan Țarnaev. Potrivit unui oficial din serviciul naţional de securitate al Statele Unite, cel care a fost omorit a fost Tamerlan, iar poliţia continuă să îl caute pe Djokar. Potrivit agenţiei Reuter, cei doi erau in Statele Unite de mai mulţi ani, şi politivit oficialului citat de Reuter, autorităţile sunt inclinate spre teoria unui atac motivat de extremismul religios. Europa Liberă a aflat mai multe despre cei doi frati, şi relatarea corespondentei serviciului central de ştiri Claire Bigg este rezumată de Oana Serafim.

Potrivit relatarilor de presă cei doi frati ar proveni din Caucazul de Nord. Corespondenții Europei Libere au vorbit cu purtătoarea de cuvint a şcolii numarul 1 din Mahacikala, care a confirmat că cei doi frati au învăţat o perioada de timp acolo:

„Au învăţat aici un an. Aveau si două surori. Au venit din Kîrghîstan şi apoi au plecat în America.”

Şeful diasporei cecene din Kîrghîstan Adnan Jabrailov a spus Europei Libere că familia Ţarnaev a plecat din Kîrghîstan prin anii 90:

„N-a mai rămas nimeni cu numele Țarnaev aici. Majoritatea au trăit in Tokmok. Au plecat de mult. Mama a plecat acum 10 ani.”


„Erau ceceni. O femeie din acea familie a absolvit scoala de drept cu onoruri. Aveau diplome universitare. Era o familie foarte la locul ei.”

Potrivit mediilor de informare americane, cei doi fraţi locuiau şi au studiat în Statele Unite de mai multi ani iar unchiul băietilor din Statele Unite a spus că tatal lor ar fi in Rusia, in Dagestan.

Poliţia din Boston percheziţionează casa cu casa in zona in care se crede că al doilea suspect s-a putut ascunde. Poliţia crede că Djokar Țarnaev ar fi terorist.

Locuitorilor din zonă li s-a cerut să nu iasă din case şi să nu deschidă uşa decit poliţiei. Transportul public in oras a fost întrerupt, iar scolile şi institutiile publice inchise. Sunt desfăşurati in jur de 9000 de poliţisti în zona în cautarea celui de-al doilea suspect, Djokar Tsarnaev, de 19 ani.

A fost anunţat şi numele poliţistului care a fost omorit în ciocnirile armate cu cei doi suspecti: este vorba de un poliţist de 26 de ani, Sean Collier.
XS
SM
MD
LG