Linkuri accesibilitate

„Temeiuri pentru a numi un prim ministru interimar nu sunt”


Victor Puşcaş: „Până la formarea noului Guvern nimeni nu poate să numească un prim ministru interimar”.


Pe 22 aprilie, Curtea Constituţională va examina sesizarea fracţiunii parlamentare a Partidului Liberal privind interimatul funcţiei de prim-ministru în exerciţiu al R. Moldova. Sesizarea a fost depusă după ce deputatul Mihai Ghimpu declarase că aflarea lui Vlad Filat în funcţie ar fi ilegală, solicitându-i sefului statului, Nicolae Timofti, să desemneze un premier interimar. Valentina Ursu a stat de vorba cu Victor Puscas, fost judecator la Curtea Constituţională.

Europa Liberă: Pe 22 aprilie Curtea Constituţională ar trebui să examineze dosarul privind desemnarea unui premier interimar. Ce răspuns ar putea să dea Curtea?

Fostul judecător al CC, Victor Pușcaș
Fostul judecător al CC, Victor Pușcaș
Victor Puşcaş: „Nu ştiu care va fi răspunsul Curţii, dar răspunsul meu ar fi următorul. Într-adevăr, există o asemenea hotărâre a Curţii Constituţionale dată în 1999, însă acea hotărâre a fost pronunţată de către Curtea Constituţională potrivit textului iniţial al Constituţiei adoptate în 1994. Aceste două articole din Constituţie au fost modificate. În textul iniţial se vorbea despre miniştri şi primul ministru. în caz de demitere a primului ministru trebuia să fie numit în locul lui un prim ministru interimar. Însă la 5 iulie 2000 aceste articole din Constituţie au fost revăzute, au fost modificate.

Acum în Constituţie există numai două motive. Primul motiv când poate fi numit un prim ministru interimar este atunci când primul ministru nu are posibilitate să-şi exercite funcţia în caz de boală. Şi al doilea motiv – în caz de deces. Numai în aceste două cazuri poate fi numit un prim ministru interimar.

În cazul dat a fost exprimat vor de neîncredere nu numai primului ministru, dar întregului Guvern. Întregul Guvern şi-a dat demisia. De aceea nu mai poate fi numit nimeni interimar, pentru că se vor afla în exerciţiu până când va fi numit noul Guvern şi va depune Jurământul. Însăşi interpretarea logică e că toţi se află în situaţia de demisie, tot Guvernul. Nu mai poate fi numit nimeni în locul primului ministru. Tot Guvernul se află în stare de exerciţiu şi primul ministru, şi toţi miniştri, până la depunerea Jurământului de către noul Guvern.

Până la formarea noului Guvern nimeni nu poate să numească un prim ministru interimar nici din afara Guvernului, deoarece toţi au acelaşi statut. Şi pentru că Parlamentul a acordat vot de încredere, la timpul său, acestui Guvern. Şi acest Guvern a primit deja vot de neîncredere.

De aceea, potrivit Constituţiei, Guvernul va realiza împuternicirile sale până la formarea noului Guvern. Eu vă spun ceea ce este în Constituţie. Acum este vorba de interpretarea acestor reglementări din Constituţie. Cum le va interpreta Curtea eu nu ştiu. Dar eu consider că nu sunt temeiuri pentru a numi un prim ministru interimar.”

Europa Liberă: Preşedintele acum ce trebuia să facă? El respectă întrutotul legea?

Victor Puşcaş: „Preşedintele a numit un candidat la funcţia de prim ministru, care în termen de 15 zile trebuie să prezinte lista membrilor Guvernului şi programul de activitate a Guvernului. Dacă va primi vot de încredere, atunci va fi numit întregul Guvern prin decretul preşedintelui.”

Europa Liberă: Şi să fie tălmăcit d către Curtea Constituţională această sesizare până la investirea în funcţie a unui nou cabinet de miniştri?

Victor Puşcaş: „Curtea Constituţională trebuie să examineze sesizările în timp mai scurt, iar cele de urgenţă să le examineze în termen de o lună de zile. Aşa că eu nu ştiu cum va proceda Curtea Constituţională. Dar eu consider că temeiuri în aşa situaţii pentru a numi un prim ministru interimar nu sunt. Vă spun că toţi stau cu valiza în mână şi primul ministru, şi toţi miniştri, şi vice-prim-miniştri şi îşi îndeplinesc atribuţiile sale până va fi numit un nou Guvern.”

Europa Liberă: Aşteptăm decizia Curţii Constituţionale care va pronunţa o decizie…

Victor Puşcaş: „Eu citesc Constituţia. Negru pe alb este scris că numai în două cazuri poate fi numit prim ministru interimar, când e deces şi imposibilitate de a-şi exercita funcţia.”
XS
SM
MD
LG