Linkuri accesibilitate

Banca de Economii cheamă în judecată „proorocii” falimentului (Unimedia)


Bulgarii din Bolgrad nu îndrăznesc să ceară autonomie, la Taraclia – da (Ziarul de Gardă)


Banca de Economii a chemat în judecată prima persoană din serie celor pe care le acuză de că ar fi distribuit informaţii false în spaţiul public privind falimentul său şi riscul ca zeci de mii de persoane să-şi piardă banii. O ştire de pe Unimedia anunţă că această persoană este comentatorul Roman Mihăeş. BEM arată în cererea sa de trimitere în judecată că „în rezultatul răspândirii şi mediatizării informaţiilor în cauză, reclamantului i-a fost cauzat un prejudiciu material exprimat inclusiv în refluxul mijloacelor băneşti de pe conturile de depozit, precum şi un prejudiciu moral”.

În „Ziarul de Gardă”, editorialistul Petru Grozavu discută revendicarea unei autonomii faţă de Chişinău a raionului Taraclia. Administraţia raionului cere, pe lângă „statut special” pentru acest raion, şi „trei limbi oficiale în regiune” („bulgara, moldoveneasca şi rusa”). Taraclia este la frontieră cu Bolgradul (Ucraina) – marele centru administrativ al bulgarilor din cuprinsul Basarabiei Istorice. Autorul le sugerează şefilor de la Taraclia sau preşedinţilor ONG-urilor etno-culturale ale bulgarilor de acolo să comunice cu omologii lor de la Bolgrad şi să afle că confraţii lor de „dincolo” nu au nici 25% din ceea ce au bulgarii din Taraclia. „Nimeni la Bolgrad (pentru că de la Odesa veghează Moscova) nu a îndrăznit să abordeze vreodată problema unei autonomii,” observă autorul.

Scriitorul Vitalie Ciobanu spune, între altele, într-un interviu pentru „Ziarul de Gardă” că l-a „dezamăgit primul val al absolvenţilor de după ‘90, din România şi din străinătate”. Potrivit dlui Ciobanu, în loc să aducă schimbarea în bine, aceştia „s-au topit, au fost anihilaţi de obiceiurile locului: au devenit tranzacţionişti, slugarnici, corupţi, iubitori de bani nemunciţi”. „Vom avea o clasă politică responsabilă atunci când vom deveni noi înşine, ca societate, mai exigenţi, mai corecţi, mai morali. Când vom învăţa să respectăm legea şi să mai uităm de „tocmeli”…”, mai apreciază scriitorul.

Într-un articol întitulat „Toate tunurile pe liderul Partidului Liberal Mihai Ghimpu, vinovatul de serviciu” şi publicat de „Timpul” se relatează despre dezvăluirile şefului statului care „susţine că a fost şantajat de către liderul PL” prin ameninţarea că va face public cazul disidentului Gheorghe David, dacă Vlad Filat va fi înaintat la funcţia de prim-ministru. (Gheorghe David a fost trimis la tratament forţat într-un spital de psihiatrie, în anul 1987, prin decizia de judecată pronunţată de Nicolae Timofti, pe atunci judecător la Judecătoria Supremă).

Editorialistul Constantin Tănase de la acelaşi ziar scrie că „de 22 de ani, RM se află într-un continuu război autonimicitor. Se bat între ele partide, panglici tricolore, biserici, etnii, frate cu frate. Haite flămânde de „elite politice” care se autodefinesc drept comunişti, socialişti, interfrontişti, republicani, liberali, democraţi, social-democraţi, liberal-democraţi, unionişti, antiunionişti se atacă sângeros pentru accesul la Marea Treucă Naţională”. Dl Tănase mai spune că „rolul decisiv în menţinerea stării de război îl are presa, îndeosebi televiziunile”.
XS
SM
MD
LG