Linkuri accesibilitate

Guvernul român şi-a asumat răspunderea pentru Legea retrocedării criticată de CEDO


Premierul Victor Ponta
Premierul Victor Ponta

Noua variantă a Legii retrocedării se anunţă la fel de ineficientă ca şi cele anterioare.


La Bucureşti, guvernul social-liberal şi-a asumat responsabilitatea pentru o nouă variantă a legii retrocedării care pare însă să aibă multe hibe, remarcate de experţii Curţii Europene pentru Drepturile Omului. Relatează Sabina Fati:

Pentru prima data un premier roman le cere scuze fostilor proprietari carora comunistii le-au luat casele si terenurile cu japca, si carora guvernele postdecembriste n-au fost in stare sa le restituie. „Ca social-democrat care traieste in secolul 21, - a declarat Victor Ponta de la tribuna parlamantului roman, - cer scuze tuturor celor care au avut de suferit, persoanelor particulare, dar mai ales cultelor cu o specificatie cultului greco-catolic”.

Acesta a fost preambulul asumarii raspunderii Guvernului Romaniei pentru o noua varianta a Legii retrocedarii, care se anunta la fel de ineficienta ca si cele anterioare. Astfel, fara dezbateri parlamentare, fara discutii in formurile civile, majoritatea de 70 la suta pe care guvernul o are in legislativ a acceptat Legea retrocedarii, criticata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, CEDO, saptamina trecuta.

Premierul roman sustine ca s-a consultat cu expertii CEDO, numai ca acestia au atacat chiar esenta noii viziuni asupra retrocedarii.Este vorba despre compensarea prin puncte, in functie de valoarea fiecarui imobil care nu poate fi retrocedat, urmind ca punctele acumulate sa fie valorificate abia din 2017 incolo. 1 punct valoreaza 1 leu, iar cei de la CEDO s-au intrebat de ce legea nu s-a raportat la moneda nationala, in loc sa incurce procedura prin introducerea sistemului de puncte.

CEDO a raspuns de altfel printr-un document in faza de proiect a legii, mirindu-se ca proprietarii carora li s-au luat casele in urma cu 50 de ani urmeaza sa mai fie aminati inca o vreme cu plata despagubirilor. Este vorba despre circa un milion de romani si a unor terenuri si paduri in valoare de 10 milioarde de euro, iar soarta acestora s-a decis fara drept de apel prin asumarea raspunderii guvernului de la Bucuresti. Este probabil pentru prima data, cind Opozitia nu poate depune o motiune de cenzura, din lipsa de sustinatori. Premierul Victor Ponta i-a convins pe maghiari si pe populisti sa fie de partea sa, iar PDL de unul singur nu are suficienti parlamentari pentru a depune o motiune de cenzura.

Multi specialisti romani considera ca aceasta lege deschide calea celei mari mari bule speculative a urmatorului deceniu cu paduri si terenuri care vor putea fi cumparate cu puncte de la stat si vindute cu bani grei mai departe.

Si pina acum, de fapt, tot speculatorii au avut de cistigat, fiindca fostii proprietari fie nu aveau suficient bani, fie isi pierdeau rabdarea in hatisul justitiei autohtone, asa ca in multe cazuri acestia si-au vindut drepturile litigioase. Un astfel de caz prezentat chiar de premierul roman saptamina trecuta a fost inregistrat la Campia Turzii, in Transilvania, unde fostul proprietar si-a cesionat dreptul de proprietate catre o alta persoana fizica in martie 2010 pentru 500 de mii de euro, iar aceasta persoana a obtinut titlul de despagubire doua luni mai tirziu pentru 20 de milioane de euro.

Pentru a evita repetarea neregulilor, multi cunoscatori ai domeniului au cerut interzicerea cesionarii drepturilor litigioase, precum si verificarea celor peste 200 de mii de dosare ramase nesolutionate.

Premierul nu a luat in seama avertizarile si s-a grabit sa salveze aparentele prin cuvinte frumoase, fara sa se gindeasca la complicatii si mai mari in aceasta zona fragila a retrocedarilor, in care prina lege de restituire a proprietatii a fost adoptata de guvernul roman in 1991. De atunci aceasta lege a fost modificata prin mai mult de 70 de acte normative. Adesea schimbarile legislative au intrat in vigoare imediat si au afectat cererei si cauze deja introduse, dar nerezolvate.

Potrivit unei decizii CEDO, Romania trebuia sa clarifice regimul despagubirilor pina anul trecut in iulie, dar premierul a avut alte prioritati.

Politigraf

XS
SM
MD
LG