Linkuri accesibilitate

Serbia-Kosovo: negocieri forțate la Bruxelles


Steagul sârbesc în oraşul divizat Mitrovica din nordul Kosovo, 17 aprilie 2013

Tentativa unui compromis ce ar diminua importanța eșecului – de până acum - al negocierilor între cele două părți.

La Bruxelles are loc o nouă rundă de discuţii directe între Serbia şi Kosovo, mediate de Uniunea Europeană, discuţii menite să ducă la normalizarea relaţiilor dintre cele două ţări dar şi să deschidă calea Serbiei pentru negocieri de aderare la Uniunea Europeană. Cât priveşte Kosovo, miza este acordul de asociere cu UE. De la Bruxelles, Dan Alexe:

După ce s-au despărțit fără un rezultat in urma cu doua saptamâni, premierul sîrb Ivica Dačić si cel kosovar Hashim Thaçi s-au reunit astazi la Bruxelles, la insistențele Uniunii Europene, intr-un maraton de negocieri forțate, pentru a încerca sa găsească un compromis care ar diminua importanța eșecului -- pînă acum- al negocierilor între cele două părți.

Comisarul European responsabil cu extinderea UE, Štefan Füle, renunțase marți la Strasbourg să mai tragă concluzii despre Serbia si Kosovo, așteptând rezultatul noilor convorbiri de azi de la Bruxelles între șefii guvernelor de la Belgrad si Priștina.

Serbia dorește sa își înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană, in vreme ce Kosovo caută să semneze un Acord de Asociere cu UE. Kosovo nu poate spera la mai mult, întrucât nu e recunoscut de cinci din țările UE, printre care și România, în vreme de Serbia nu poate începe negocierile de aderare câtă vreme nu și-a regulat problemele de frontieră, exigență impusă de UE Serbiei si altor țări care ar dori să fie candidate, dar care nu a funcționat de pilda in cazul Ciprului, membru divizat al UE, cu nordul ocupat militar de Turcia, dar care a putut nu doar sa devină membru plin al Uniunii, dar chiar și să dețină, anul trecut, președinția rotativă a UE, deși nu și-a rezolvat problemele de frontiera, ba chiar avea si o economie in stare virtuală de faliment.

Serbia propusese un schimb de teritorii cu Kosovo, pentru a putea păstra controlul asupra regiunii de nord, Mitrovica, populată aproape în totalitate de sîrbi, dar Priștina a refuzat. Refuzul guvernului de la Priștina de a accepta un schimb de teritorii cu Serbia se explica si prin faptul ca in nordul sîrbesc al Kosovo, se afla singurele zăcăminte de minereuri al provinciei, in special de zinc.

La Strasbourg, UE, prin comisarul responsabil cu extinderea Štefan Füle, prezentase marți raportul despre Macedonia, in mare pozitiv, însă care, in continuare nu aduce o soluție chestiunii numelui țării. De doua decenii, încă din momentul destrămării Iugoslaviei, Grecia refuză sa accepte numele vecinei sale din nord si a blocat aderarea Macedoniei in multe corpuri internaționale, inclusiv in NATO si in apropierea sa de UE.
XS
SM
MD
LG