Linkuri accesibilitate

O moldoveancă la Boston. După atacul terorist


Rodica Petruşevschi
Rodica Petruşevschi

Rodica Petruşevschi: „Toată lumea este încă într-o stare de stres şi de aşteptare. (…) Dar acest atac i-a făcut pe toţi să fie mult mai uniţi, mai solidari.”

Ancheta atacului cu bombe de la maratonul internațional de la Boston de luni se concentrează asupra unuia sau mai mulți suspecți care au purtat genți sau rucsacuri grele, dar încă nu s-au făcut arestări și nu au apărut nici un fel de informații despre cine ar putea fi răspunzător. Oficiali americani citați de Reuters spun că nu știu dacă autorii sunt americani sau străini. Cele două bombe detonate luni aproape de linia de sosire a maratonului din Boston au ucis trei oameni și au rănit 176 în cel mai grav atac din Statele Unite de la cele din septembrie 2001. Studentă la Boston, Rodica Petrusevschi, povesteşte cum reacţionează lumea după atacurile de luni:

Europa Liberă: Ce ai înţeles tu din aceste atacuri teroriste care s-au produs la Boston? Deocamdată autorităţile sunt în căutarea vinovaţilor. Cum e percepută această stare de spirit acolo?

Rodica Petruşevschi: „În primul rând, autorităţile au insistat ca nimeni să nu facă concluzii pripite, pentru că majoritatea cetăţenilor presupun că este un atac terorist internaţional, probabil, e vorba de reţelele teroriste din Asia. Dar autorităţile insistă lumea să nu facă concluzii, pentru că, din câte se pare, dacă ne uităm la cum a fost organizat atacul şi bomba, nu arată că are vreo legătură cu vreo reţea teroristă. În plus, nicio reţea teroristă nu şi-a asumat responsabilitatea.”

Europa Liberă: Dar ce crezi că s-a produs acolo?

Rodica Petruşevschi: „În ziua respectivă era o sărbătoare care are loc doar în statul Massachusetts – Ziua Patriotului. Maratonul a avut loc în Boston timp de o sută şi ceva de ani. Adică e o tradiţie foarte importantă pentru statul respectiv, pentru oraşul acesta. Eu undeva presupun, poate că este vorba de un terorist local pentru că, de obicei, reţelele teroriste nu ezită să îşi asume responsabilitatea. În plus, după cum ei descriu explozivul şi cum a fost toată chestia aceasta organizată, nu pare a fi cineva foarte capabil. Bomba a fost asamblată cu chestii disponibile în bucătărie. Eu cred că s-ar putea să fie doar un grup foarte mic şi, probabil, cineva de pe loc.”

Europa Liberă: Imagini sinistre apar la televiziune, pe reţelele de socializare: s-au rupt picioarele unor oameni, au doborât la pământ alergătorii care treceau prin apropiere, au spart geamurile clădirilor. Televiziunile au arătat dâre de sânge pe străzile de acolo. În ce măsură vă influenţează aceasta?

Rodica Petruşevschi: „Toată lumea este foarte speriată, foarte atentă. În primul rând, pentru că autorităţile încă nu au găsit pe acel responsabil şi chiar nu au idee cine poate fi. Din cauza aceasta, toată lumea este foarte atentă: mulţi au evitat zilele acestea trenul, încearcă să nu călătorească în grupuri mari, toată lumea este încurajată să dea orice informaţie disponibilă. Eu am trecut pe la staţia de la Harvard şi erau mai mulţi militari care verificau genţile. Adică toată lumea este încă într-o stare de stres şi într-o stare de aşteptare.”

Europa Liberă: L-am auzit pe preşedintele american, Barack Obama, care spunea că toţi indivizii sau grupurile responsabile vor simţi întreaga asprime a justiţiei americane. Aceasta le insuflă încredere oamenilor că totuşi pot fi identificaţi acei care au comis atacurile?

Rodica Petruşevschi: „Eu cred că da. Au fost mobilizate foarte multe forţe armate, Biroul Federal de Investigaţii. Adică am observat foarte multă poliţie în regiune, foarte multă inteligenţă internaţională care încearcă să detecteze orice video, orice postare de pe reţelele de socializare, orice poză, să încerce cumva să găsească, poate, cel puţin, o faţă a persoanei responsabile. Noi credem că, în principiu, şi cu colaborarea celor din oraş, a celor prezenţi de pe loc, posibil că îl vom identifica pe cel responsabil de explozie. La moment, din câte ţin eu minte, unica chestie de care ei se ţineau era o poză a unui individ care purta două genţi şi poza era de la spate. Şi ei încercau să găsească o poză de undeva de pe stradă care ar arăta şi faţa individului. La moment, lumea este speriată, dar are încredere că autorităţile vor avea grijă de situaţia aceasta.”

Europa Liberă: Publicul e receptiv pentru descoperirea autorilor atentatelor?

Rodica Petruşevschi: „Publicul este foarte, foarte receptiv. Este foarte, foarte mult material. De aceasta şi, probabil, autorităţilor le ia atât de mult timp. Sunt foarte multe videouri, foarte multe poze, din regiune, de la locul respectiv. Şi toate aceste poze trebuie să fie analizate…”

Europa Liberă: Ţie îţi este frică să ieşi în stradă, să mergi la magazin, să mergi la o instituţie?

Rodica Petruşevschi: „Nu neapărat. Eu îmi dau seama că era vorba de un eveniment, la care era foarte multă lume, deci atentatul era, probabil, pentru o masă de oameni. Dar noi suntem, pur şi simplu, mai atenţi aici. Atragi mai multă atenţie dacă vezi vreun colet suspect, dacă vezi vreo geantă suspectă, vreo persoană suspectă. E straniu: câteva luni în urmă, în staţia din Harvard, ei aveau un rucsac imens, care stătea chiar în mijlocul staţiei şi pe el scria ceva de genul: „Pachetele suspecte nu sunt niciodată atât de vizibile”. Şi era un fel de încurajare pentru oameni să dea telefon, dacă observă ceva suspect. Şi chiar câteva zile în urmă au scos şi coletul, şi mesajele de la metrou, nu mai rulau şi nu mai spunea: „Contactaţi poliţia, dacă vedeţi ceva suspect”. Adică noi simţeam că parcă totul era bine, nu aveam motive să ne facem griji şi – s-a întâmplat chestia aceasta.”

Europa Liberă: Cum percep americanii aceste acte de terorism? Ca pe o răzbunare din partea cuiva pentru ceva?

Rodica Petruşevschi: „Toată lumea e în aşteptare, nu înţeleg exact motivul şi nu înţelege de ce s-a întâmplat. Şi, de fapt, vreau să spun că acest atac i-a făcut pe toţi să fie mult mai uniţi, mai solidari. Atunci când a avut loc explozia, foarte multe persoane, care trăiau în apropiere, au ieşit din case, au oferit oamenilor pături, i-au luat la ei acasă pe unii dintre cei care alergau şi şi-au pierdut familia, şi nu se găseau. Lumea a fost foarte, foarte receptivă, foarte generoasă. Şi la radio, în fiecare zi, iată ascult diferite posturi, toată lumea este, de fapt, mult mai unită, mult mai solidară. Şi mesajul este că trebuie să fim uniţi şi sperăm că totul se va rezolva.”
XS
SM
MD
LG