Linkuri accesibilitate

Procesul unui blogger rus deranjant


Alexei Navalnîi este acuzat de delapidarea a cca. jumătate de milion de dolari de la o firmă de cherestea...



Bloggerul anticorupție din Rusia, Aleksei Navalnîi a acuzat astăzi autoritățile ruse că ar dori să-l reducă la tăcere cu ajutorul unor acuzații fabricate de delapidare de fonduri. Activistul aflat în linia întâi a protestelor anti-Putin de anul trecut a vorbit în debutul procesului său, care a început astăzi la tribunalul orașului Kirov. Are detalii Alexandru Eftode.

„Este un caz în totalitate fals. A fost fabricat. Sunt absolut nevinovat”, i-a spus astăzi Alexei Navalnîi judecătorului Serghei Blinov la audierile de la tribunalul Leninskii din Kirov, la 900 de kilometri nord-est de Moscova.

Audierile au durat 40 de minute, iar apoi, la solicitarea apărării de a i se oferi mai mult timp pentru pregătiri, judecătorul a amânat procesul pentru miercurea viitoare.

Agenția Reuters relatează că bloggerul și-a exprimat convingerea, vorbind pe un ton calm, că-și va demonstra nevinovăția. Dar că, în pofida acestui lucru, va fi condamnat la încheierea procesului. A spus că poate spera cel mult la o sentință suspendată. Dar aceasta va fi destul ca să i se interzică să candideze la alegeri în viitor.

„Putin vrea să mă închidă”
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:03:02 0:00

În vârstă de 36 de ani, Navalnîi este acuzat în legătură cu delapidări de 16 milioane de ruble, aproximativ jumătate de milion de dolari, de la o firmă de cherestea din regiunea Kirov, unde fusese consilier al guvernatorului local. Riscă 10 ani de închisoare.

Este cel mai vocal critic al președintelui rus Vladimir Putin și cel mai important lider al opoziției care este judecat, la 16 luni de la izbucnirea protestelor anti-Putin anul trecut.

Intervievat în 2011 de Radio Libertatea, la Moscova
Intervievat în 2011 de Radio Libertatea, la Moscova
Bloggerul şi-a căpătat notorietatea cu șase ani în urmă, când a început de unul singur o campanie împotriva unor companii de stat, acţionându-le în judecată pentru tăinuirea informaţiilor despre cheltuirea banilor publici. La început, a înființat o pagină pe internet, numită RosPil, cu ajutorul căreia a urmărit și dezvăluit cazuri de corupție la acordarea contractelor pe bani bugetari. Unul dintre cel mai jenante cazuri dezvăluite de Navalnîi a fost intenția ministerului rus de interne să cumpere un pat poleit cu aur pentru o reşedinţă ministerială.

Una din dezvăluirile cele mai recente ale bloggerului s-a soldat cu demisia unui influent parlamentar al puterii, Vladimir Pehtin, președintele Comisiei de etică din Duma de
Vladimir Pehtin
Vladimir Pehtin
Stat. Navalnîi publicase copii ale unor documente din care reiese că Pehtin și fiul lui au două apartamente nedeclarate la Miami și o vilă în stațiunea Ormond Beach din Florida, valoarea de piață a unuia din apartamente fiind de 1,3 milioane de dolari. Anunțându-și demisia în februarie, Pehtin a spus că nu are să-și reproșeze nimic, dar nu va permite „adversarilor politici lipsiți de scrupule să întineze reputația partidului Rusia Unită”.

Astăzi, în așteptarea procesului de la tribunalul de la Kirov, Alexei Navalnîi a făcut poza sălii de judecată cu telefonul
Iulia Navalnîi și liderul opoziției ruse Boris Nemțov în sala tribunalului din Kirov
Iulia Navalnîi și liderul opoziției ruse Boris Nemțov în sala tribunalului din Kirov
mobil și a postat-o pe rețeaua de socializare online Twitter, unde este urmărit de alți 350 de mii de utilizatori. În sală se aflau între alții, soția bloggerului, Yulia, colegul de opoziție Boris Nemțov și numeroși jurnaliști.

Navalnîi le-a spus că președintele Vladimir Putin ar fi orchestrat procesul ca să-l pedepsească pentru protestele antiprezidențiale de anul trecut.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a negat că Putin ar folosi justiția în scopuri politice, spunând că președintele nici măcar nu va urmări procesul.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG