Linkuri accesibilitate

„Motoraşele care mai funcţionează ale economiei moldoveneşti” (Economist)


Societatea Aroma în procedură de insolvabilitate (Adevărul).


Motoraşele care mai funcţionează ale economiei moldoveneşti” – este un titlu din ziarul „Economist” pe un articol despre zonele economice libere, care, aşa cum scriu jurnaliştii de la această publicaţie citându-l pe vicepremierul în exerciţiu care supervizează economia au evaluat mai bine anul trecut decât economia. Valeriu Lazăr se arată hotărât în acelaşi articol să extindă asemenea „oaze de dezvoltare” pe întreg teritoriul ţării. Mai ales, demnitarul apreciază potenţialul de atragere al investiţiilor al acestora.

Dintr-un alt articol din aceeaşi publicaţie se poate deduce că lucrurile la Banca de Economii se ameliorează. Această bancă îşi reduce planificat cota creditelor neperformante, scrie ziarul. Este citat preşedintele consiliului BEM, Victor Bodiu, spunând că atacurile politice la care a fost supusă pe parcursul a trei luni instituţia i-au dăunat mai mult decât creditele ajunse în categoria celor problematice.

Adevărul” se referă într-un articol la afacerile cu teze care s-ar fi declanşat în ajun de sfârşit de an de studii. Un simplu click în motoarele de căutare dă mii de linkuri ce promit o lucrare inedită pentru câteva sute de lei. Chiar dacă businessul este ilegal, responabilii de la Ministerul Afacerilor Interne nu pot interveni deoarece nimeni nu a depus plăngeri, mai scriu jurnaliştii.

Zece ani în urmă combinatul de divinuri Aroma era cel mai mare producător de băuturi alcoolice din ţară. Embargoul impus de Rusia şi greşelile de management au adus întreprinderea la insolvenţă, scrie Ion Preaşcă pe prima pagină a cotidianului, la rubrica faliment. La 115 ani de la fondare, societatea Aroma din Chişinău, unul dintre cei mai cunoscuți producători de divin din Republica Moldova, a intrat oficial în procedură de insolvabilitate. Decizia a fost adoptată la 1 aprilie de Curtea de Apel, după ce unul dintre creditori, Victoriabank, a depus o cerere în acest sens. Ziarul avertizează că averea Aroma riscă să se evaporeze.

Un singur psiholog la sute de bolnavi de cancer, este un alt titlu din cotidian. După ce rămân fără un sân sau chiar fără amândoi, femeile care suferă de cancer mamar au nevoie de consiliere psihologică. La Institutul Oncologic există doar un specialist pentru toţi pacienţii, constată Mariana Liţă într-un articol în care descrie complicaţiile care rezultă din această stare de lucruri.
XS
SM
MD
LG