Linkuri accesibilitate

Rogozin spune că nu se teme de scutul american antirachetă


Dmitri Rogozin
Dmitri Rogozin

Igor Cernov: „Rusia cooperează cu NATO, dar cu mai puţin zgomot, cu mai puţin show politic.”


Dmitri Rogozin, vicepremierul rus care supervizează industria apărării din Federaţia Rusă, a declarat, astăzi, în cadrul unui discurs rostit la ambasada rusă de la Londra, că scutul american antirachetă nu reprezintă o ameninţare militară pentru Rusia. Forţele strategice ale Rusiei sînt capabile să penetreze scutul american antirachetă, ar fi afirmat Rogozin, citat de Ria Novosti, iar criticile Rusiei sînt legate de faptul că acest proiect determină în schimb alte ţări să îşi consolideze dispozitivele de apărare strategică. Am discutat despre această declaraţie a vicepremierului rus cu Igor Cernov, directorul centrului pentru studii de securitate din Volgograd, Federaţia Rusă.

Igor Cernov: „Eu nu am auzit această declaraţie, dar aş spune că este o apreciere demna de luat în calcul. Chiar dacă n o poziţie oficială cu un asemenea conţinut eu nu am auzit, nimeni nu spune ca o asemenea apreciere oficială nu ar putea urma. Domnul Rogozin este foarte competent şi înţelege despre ce vorbeşte, dar el deseori face declaraţii emoţionale. Prin urmare, totuşi, nu aş lua-o drept o poziţie oficială a Federaţiei Ruse.

Cât despre declaraţia sa că SUA ar determina alte ţări să-şi irosească banii pe apărarea antirachetă, cred că este o formulare anacronică, din trecut. Ea poate avea dreptul la existenţă, dar eu nu cred că SUA fac asta. SUA merg pe drumul lor, iar celelalte ţări hotărăsc singure ce să facă, inclusiv ţările NATO.”

Europa Liberă: Recent, SUA a anunţat anumite modificări ale strategiei lor de apărare. Vedeţi vreo legătură între aceste modificări şi nemulţumirile Rusiei legate de scutul antirachetă?

Igor Cernov: „Eu cred că totul are legătură. Atitudinile faţă de aceste sisteme de apărare antirachetă sunt şi în America diferite. Sunt experţi care cred că e o risipă de bani, alţii cred că se lobează interesele unor corporaţii. Acelaşi lucru e şi în Rusia. De aceea, este greu să înţelegi ce se întâmplă în realitate şi ce se va întâmpla într-un final.”

Europa Liberă: Cum aţi califica faza actuală din relaţiile ruso-americane, ruso-euroatlantice?

Igor Cernov: „Ne aflăm într-o fază inactivă – cooperarea parcă continuă, dar ea e dosită de ochii publicului. Ies la suprafaţă doar nişte declaraţii oficiale, strict diplomatice, superficiale, iar lucrul în profunzime parcă nu se vede. Dar eu ştiu că această activitate există, doar că strategia Rusiei este ca trebuie să cooperăm, dar cu mai puţin zgomot, cu mai puţin show politic. Autorităţile ruse sunt categoric împotriva popularizării NATO în Rusia, ei sunt gara să coopereze în operaţiuni, alte activităţi, dar insistă ca aceasta să nu fie public. Deci, societatea este ţinută oarecum departe de la discuţiile publice, diverse chestiuni se discută, dar doar de politicieni sau la nivel de experţi.”

Europa Liberă: Rusia nu pare încântată nici când ţări precum e Moldova îşi consolidează relaţiile cu Alianţa Nord-Atlantică.

Igor Cernov: „Aceasta este atitudinea tradiţională a Rusiei faţă de ţările ex-sovietice orientate mai mult înspre vest. Interesul Rusiei este ca aceste ţări să rămână în aria sa de interese politice. Deci, este un joc geopolitic firesc. Dacă v-aţi pune în locul autorităţilor ruse, care cred că extinderea NATO din contul acestor ţări este inacceptabilă, pentru că Rusia nu are de gând să devină vreodată membră NATO, respectiv, şi toate declaraţiile oficiale vor fi împotriva ţărilor care au aceste aspiraţii.”
XS
SM
MD
LG