Linkuri accesibilitate

Egali.md - o pledoarie pentru înțelegere inspirată de o campanie de succes din Statele Unite


Un site în sprijinul comunităţii LGBT din Moldova.


De câteva luni există site-ul de internet egali.md, pe care oricine poate vedea scurte înregistrări video cu gay și lesbiene, cu rudelor lor, dar și cu multe personalități din lumea culturală și de presă care apelează la înțelegere și îi încurajează pe cei persecutați sau marginalizați din cauza orientării sexuale. Tamara Gredjeanu are detalii.

Diferiţi dar egali în drepturi, acesta este unul din mesajele pe care le-au transmis persoane publice dar şi oameni simpli în discursurile lor de susţinere a comunităţii LGBT. Astfel platforma egali.md a adunat opinii ale oamenilor care în faţa camerei de luat vederi au vorbit deschis despre toleranţă şi acceptare, noţiuni care sunt străine uneori societăţii moldoveneşti. Frica pentru atitudinea discriminatorie o au în primul rând tinerii care se simt diferiţi de semenii lor, spune Angela Frolov, coordonatoarea proiectului:

Angela Frolov
Angela Frolov
„Am vrut să facem acest site unde vor veni mai mulţi oameni cunoscuţi şi mai puţin cunoscuţi, ca să spună că sunt oameni care te înţeleg, sun oameni care te vor susţine, sunt oameni care îşi vor veni în ajutor dacă e nevoie şi de tine depinde doar să te accepţia aşa cum eşti şi să te iubeşti aşa cum eşti.”

Totodată site-ul egali.md a devenit gazdă şi pentru mărturiile unor tineri care povestesc despre cum şi-au acceptat orientarea sexuală şi au reuşit să treacă peste sentimentul de izolare. Cei mai mulţi dintre ei s-au temut că vor fi respinşi de familie, a mai adăugat Angela Frolov:

„Problema de bază pentru oricare homosexual atunci când îşi înţelege identitatea, începe să creadă că părinţii dacă vor afla nu-l vor mai iubi sau chiar îl vor urî, îl vor da afară din casă, aceasta este frica numărul unu a oricărui adolescent homosexual. Dar până la urmă părinţii încearcă totuşi să-şi înţeleagă copii, să îi accepte aşa cum sunt. Pentru asta avem şi prieteni ai homosexualilor care vorbesc, avem soră, frate, membri ai familiilor, părinţi.”

Unul din cei care şi-au expus viziunea în cadrul acestui proiect este şi Arcadie Barbăroşie, directorul Institutului de Politici Publice. El insistă asupra necesitaţii unui sistem educaţional care să dezvolte toleranţa în societate:

Arcadie Barbăroşie
Arcadie Barbăroşie
„De la educaţie se va schimba puţin câte puţin şi mentalitatea şi noi vom deveni o societatea în care fiecare individ va fi respectat, indiferent de ce crede, de ce simte el, de felul cum se simte, cum se autoidentifică. Cu părere de rău sistemul nostru educaţional încă nu este construit de pe o filozofie tolerantă, care să tolereze ceea ce este fiecare individ în parte.”

Ideea site-ului egali.md a fost preluată dintr-un proiect similar din SUA „It gets better”, adică va fi mai bine, ca răspuns la un val de sinucideri din rândul adolescenților americani necăjiţi în școli pentru orientarea lor sexuală. Proiectul a adunat peste 50 de mii de înregistrări video în care personalităţi din diferite domenii şi oameni simpli îndeamnă cetăţenii la acceptarea gay-lor şi lesbienelor şi condamnă ura. Printre participanți se numără președintele Statelor Unite, Barack Obama.

Într-o recentă vizită la sediul Europei Libere de la Praga, coordonatorul proiectului „It Gets Better”, Seth Levy, a lăudat activiștii LGBT din Moldova pentru propriul lor site egali.md:

Seth Levy
Seth Levy
„Este minunat. Activiștii moldoveni sunt formidabili, site-ul lor egali.md arată foarte bine. De fapt, chiar acum ne aflăm în discuții cu ei despre cum am putea colabora, pentru că desigur vrem să-i ajutăm în efortul lor. Suntem întotdeauna încântați să vedem lansându-se asemenea inițiative în alte părți ale lumii, mai ales așa de frumos cum au făcut-o în Moldova”.

În mai puţin de o lună, în Republica Moldova va fi organizat cel de-al 12-lea festival al comunităţii LGBT. Cu genericul ,,Curcubeul peste Nistru” festivalul va avea în program mai multe activităţi menite să promoveze în societate un comportament nediscriminatoriu faţă de minorităţile sexuale.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG