Linkuri accesibilitate

Euroscepticism organizat


Adversarii monedei euro şi-au făcut partid în Germania.


Congresul fondator al partidului eurosceptic, Alternativa pentru Germania – Alternative für Deutschland (AFD), a avut loc la sfîrşitul săptămînii trecute la Berlin. Delegaţii l-au ales ca preşedinte pe Bernd Lucke, un economist care în ultimii ani s-a remarcat prin numeroase critici la adresa monedei unice europene. La congresul de la Berlin al noului partid au participat şi numeroşi foşti creştin-democraţi care au părăsit formaţiunea condusă de Angela Merkel. Aceştia şi-au găsit o nouă patrie politică în partidul Alternativa pentru Germania (AFD).

Principalul obiectiv al noului partid este desfiinţarea monedei euro şi revenirea la vechile monede naţionale. În acelaşi timp, noua formaţiune susţine că nu este împotriva desfiinţării Uniunii Europene, dar doreşte limitarea decizională a centralei de la Bruxelles şi vrea ca reglementări şi legi europene să fie votate de către populaţie în cadrul unor referendumuri.

Unul dintre fondatorii acestui partid eurosceptic este publicistul Konrad Adam, care a lucrat ca redactor cultural la cotidianul conservator, „Frankfurter Allgemeine Zeitung”. Acesta a explicat într-un interviu cu „Spiegel-online” că partidul pledează pentru desfiinţarea monedei unice, pentru că provoacă doar disensiuni între ţările membre ale zonei euro. În acelaşi interviu, Adam şi-a exprimat simpatia faţă de poziţia eurosceptică a premierului britanic, David Cameron. Tot Konrad Adam a respins relatările că partidul ar dori să atragă extremişti de dreapta din formaţiuni politice naţionaliste şi radicale.

În general, comentatorii germani consideră Alternativa pentru Germania drept un partid populist. Pe de altă parte, există deja indicii că noua formaţiune va găsi suficient de mulţi susţinători şi astfel va reuşi, la toamnă, să intre în Bundestag (parlamentul federal).
Previous Next

XS
SM
MD
LG