Linkuri accesibilitate

Fieful vînzătorilor ambulanţi


Vînzătorii ambulanţi - un element peren al tranziţiei moldoveneşti, o masă pestriţă, neomogenă.



Toată lumea ştie că vînzătorii ambulanţi au apărut pe străzile Chişinăului încă în zorii tranziţiei. Unii, săraci şi disperaţi, au scos în stradă lucrurile adunate o viaţă. Alţii revindeau la un preţ mai măricel lucrurile cumpărate în altă parte. Vînzătorii ambulanţi sînt un element peren al tranziţiei moldoveneşti şi formează o masă pestriţă, neomogenă.

Un adevărat fief al vînzătorilor de tot soiul sînt însă strada Tiraspol şi bulevardul Gagarin. Acolo trotuarele au devenit demult neîncăpătoare pentru marfa expusă pe jos. Sînt sute de vînzători acolo, de la bătrîni neputincioşi pînă la oameni puternici, între două vîrste, de la săraci care luptă pentru supravieţuire la oameni care nu mai vor să muncească deloc, iar marfa e de o diversitate halucinantă: cipici, şireturi, ceainice, tigăi, pantofi, pantaloni, pulovere, plonjoare, căni, jucării, plastilină, linguri, farfurii, prize, becuri, cărţi şi reviste.

Am trecut deunăzi pe bulevardul Gagarin şi pe strada Tiraspol. Şi am remarcat cu îngrijorare că mărfurile expuse pe trotuare, printre copaci, ocupau un teritoriu imens şi se revărsau pe carosabil. Priveliştea era dezolantă, iar şi mai grav e că locul acela e ultracentral, e unul prin care trec o sumedenie de vizitatori ai capitalei noastre europene. Mi se pare inadmisibil ca trotuarele acelea să fie ocupate de cipici şi ceainice, dar anume asta se întîmplă ani de zile. Cu toate că presa a tot scris de-a lungul anilor despre acest fief al vînzătorilor ambulanţi.

Să fiu înţeles corect. Nu vreau ca vînzătorii aceia să fie evacuaţi la hurtă, în doi timpi şi trei mişcări. Dar ceva trebuie făcut. Pentru asta edilii ar trebui mai întîi să examineze problema, să vadă cine şi ce vinde acolo. Şi de ce vinde. Apoi să găsească soluţii, să le propună oamenilor care merită un loc adecvat, poate chiar cu tejghele.

Nu cred că e o problemă insolubilă. Dar pentru a o soluţiona, trebuie să vrei cu adevărat să faci ceva. Edilii capitalei europene vor sau nu vor să rezolve problema aceasta? Ar trebui să dorească. Deşi, dacă stau să mă gîndesc mai bine, ei pesemne nici nu vor, nici nu pot. La fel cum nu pot soluţiona şi problema cîinilor vagabonzi, la fel cum nu pot opri ofensiva construcţiilor ilegale, la fel cum nu pot proteja spaţiile verzi şi monumentele istorice. Ce să mai vorbim de lucrurile înşirate pe trotuare...
XS
SM
MD
LG