Linkuri accesibilitate

Scrisoarea deschisă a președintelui Timofti (Jurnal de Chișinău)


„Regii asfalturilor” în ţara gropilor (Adevărul).



Analizând conflictul care poate scinda PL-ul, Nicolae Negru de la „Jurnal de Chişinău” îşi îndreaptă criticile asupra reacţiei de răspuns a lui Dorin Chirtoacă la demersul reformatorilor partidului. Potrivit dlui Negru, „unchiul reprezintă trecutul, nepotul este speranţa, viitorul Partidului Liberal, viitorul politicii moldoveneşti în general. Pe el au mizat, pe el l-au dorit reformatorii în fruntea partidului”. Chirtoacă, însă, a dezamăgit enorm, crede editorialistul, pentru că el nu a procedat ca un liberal, ca un democrat, el s-a arătat un imitator al unchiului său, care este liberal în vorbe, dar dictator în fapte”. În fine, Chirtoacă a demonstrat că e în primul rând nepot, nu politician, crede dl Negru.

Editorialistul Constantin Tănase ia, în „Timpul”, partea lui Mihai Ghimpu în faţa acuzaţiilor reformatorilor că Ghimpu ar fi un dictator. „Sunt convins că liderul PL, M. Ghimpu, e un dictator, iar PL e un partid dictatorial, un fel de SRL”, spune Tănase, „dar - se întreabă el - oare numai M. Ghimpu e dictator, stă prost la capitolul dialog cu colegii? Oare numai PL e un partid dictatorial? Oare ceilalţi lideri de partide, într-o măsură mai mare, nu sunt dictatori care stau prost la capitolul dialog cu colegii? Oare nu toate partidele noastre sunt dictatoriale, un fel de sereleuri, conduse cu o mână de fier?”.

Ziarul „Adevărul” publică astăzi rezultatul unei analize a licitaţiilor de anul trecut pentru lucrările finanţate din Fondul Rutier. În 2012, acest fond a trecut pentru prima dată de cota de un miliard de lei, în acest an va constitui 1,23 miliarde, aşa că Ion Preaşcă de la această publicaţie a căutat să vadă care sunt firmele care obţin cele mai multe contracte finanţate din aceşti bani publici.

Ce a descoperit? Jumătate din miliard ar fi ajuns la10 firme, multe legate de numele unor actuali sau foşti politicieni, unele implicate în scheme de spălare de bani. Cine sunt aceştia puteţi afla din articolul „Regii asfalturilor” în ţara gropilor”.

„Adevărul” publică şi un amplu interviu cu Jennifer Leigh Brush, şefa Misiunii OSCE în Republica Moldova. Întrebată dacă conflictul transnistrean ar putea împiedica întregul proces de apropiere a R. Moldova de UE, diplomata a răspuns că „acest lucru deja se întâmplă”. Potrivit dnei Brush, „dacă conflictul transnistrean ar fi fost soluţionat mai devreme, Moldova ar fi înaintat mult mai mult pe calea integrării europene. Aceasta nu înseamnă că Moldova a făcut totul ce este necesar pe interior, pentru a se conforma cerinţelor de aderare”. […] „Dar, chiar dacă Moldova s-ar conforma tuturor standardelor comunitare, este puţin probabil să fie acceptată în calitate de stat candidat la aderare având un conflict nesoluţionat”, a mai apreciat şefa misiunii OSCE.

Şi vom reveni la „Jurnal de Chişinău”, pentru o scrisoare deschisă a Preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, adresată editorialistului şi scriitorului Nicolae Negru. Şeful statului explică împrejurările în care, ca judecător, pe timpul URSS a decis internarea unui disident, Gheorghe David, într-un spital psihiatric. „Astăzi regret că am fost în situaţia de a aplica o lege inumană prin esența sa. […] Consider că am reparat acea eroare judiciară parţial şi cu o întârziere de un an și jumătate, în 1988, când am decis scoaterea de sub tratament psihiatric forţat a lui Gheorghe David”, se menţionează între altele Preşedintele. Judecătorul Timofti îşi bazase la 1987 verdictul pe o expertiză medicală prin care se constata că Gheorghe David era bolnav psihic și necesita tratament. Expertiza fusese semnată e un consiliu de medici.
XS
SM
MD
LG