Linkuri accesibilitate

Internet ultrarapid pentru sate subdezvoltate


R.Moldova se menţine printre primele ţări ale lumii cu cea mai mare vizetă de Internet, dar păstrează şi discrepanţa uriaşă între utilizatorii din oraşe şi localităţi rurale.

Moldova se află pe locul 20 în lume după viteza accesului la internet, fiind cu 8 poziţii mai sus decât Ucraina şi cu 8 poziţii mai jos decât România. Numărul utilizatorilor de internet din Republica Moldova creşte de la an la an. În 2012 numărul abonaţilor a crescut cu 18% față de 2011, ajungând la 417.000. Acestea sunt câteva date cuprinse într-un raport prezentat astăzi de Agenţia Naţională pentru reglementare în comunicaţii electronice şi tehnologia informaţiei. Detalii are Alla Ceapai.

Satele Moldovei, chiar dacă sunt la distanţe minime de centrele urbane, pierd competiţia în ceea ce priveşte utilizarea internetului. Potrivit raportului Agenţiei de reglementare în telecomunicaţii, peste 63 la sută dintre utilizatorii de internet sunt de la oraşe. Partea leului revine dezinteresului sătenilor de a utiliza internetul, spun experţii de la Agenţie. Cum însă prin politici tarifare ar putea fi încurajată dezvoltarea internetului în localitățile rurale? l-am întrebat pe directorul ANRCETI, Sergiu Sîtnic:

Sergiu Sîtnic
Sergiu Sîtnic
„Nu putem vorbi acum de careva impuneri pentru furnizori. Astăzi la noi în Republica Moldova este o piaţă liberalizată. Noi creăm condiţii pentru ca să apară cât mai mulţi furnizori pentru a face o concurenţă loială. Dar nicidecum nu putem interveni la un operator şi să-i spunem că plecaţi vă rog în satul x, y sau z pentru a face nişte servicii, cu atât mai mult la un preţ anumit.”

Sergiu Sîtnic se arată convins că accesul la internet în sate va creşte odată cu dezvoltarea internetului mobil care implică mai puţine costuri decât internetul fix, adică cel prin cablu sau prin eter:

„Internetul mobil el deja există - 3G - este o acoperire deja maximală pe tot teritoriul, ceea ce presupune procurarea unui flash sau sticker şi conectarea. Dvs. cunoaşteţi, în cazul în care noi avem un număr impunător de cetăţeni care lucrează în afara ţării, dar legătura cu ei este necesară inclusiv pentru persoanele care locuiesc la ţară, copiii mai procură laptopuri şi oferă posibilitatea părinţilor de a vorbi prin Skype. Internetul este prezent. Este altceva că numărul serviciilor în mediul urban este cu mult mai vast decât în localităţile rurale.”

Nici televiziunea nu este prea solicitată la sate. Potrivit raportului, peste 80 la sută dintre utilizatorii serviciilor de televiziune sunt în oraşe.

Cât priveşte telefonia mobilă şi fixă ele sunt utilizate în proporţii, practic, egale la sate şi la oraşe. De altfel, serviciile de telefonie aduc cele mai mari venituri în sectorul de telecomunicaţii, spune şeful de direcţie reglementare economică şi analiză a ANRCETI, Roman Bahnaru:

Roman Bahnaru
Roman Bahnaru
„Ce este important în sectorul de telefonie fixă, deşi nu e nimic nou, e că are loc migrarea traficului vocii din fix în mobil, deoarece populaţia mai mult vorbeşte la telefonul mobil decât la cel fix. Ca o tendinţă globală, nu doar pentru Republica Moldova este utilizarea telefoniei fixe cu alte servicii, cum ar fi Internet şi TV. Respectiv, este pentru utilizatorul final mai comod să le utilizeze.”

Potrivit experţilor de la ANRCETI, în 2012, în medie, un moldovean a vorbit circa 2 ore lunar la telefonul mobil. Cu o oră mai mult pe lună moldovenii vorbesc la telefonul fix. Şi asta pentru că, explică experţii, telefonia fixă este mai ieftină. Experţii estimează că în anii următori veniturile pe piaţa de telefonie fixă se vor micşora, la fel şi numărul de utilizatori.
Previous Next

XS
SM
MD
LG