Linkuri accesibilitate

Ce a provocat ruptura din Partidul Liberal?


Igor Boţan
Igor Boţan

Igor Boţan: „Mi se pare că totuşi Mihai Ghimpu va reuşi să menţină partidul şi simpatia alegătorilor. Dar breşa care s-a produs nu-i va face bine.”

Duminică Partidul Liberal a exclus mai mulți membri de frunte care ceruseră ca Mihai Ghimpu să fie înlocuit la conducere cu primarul capitalei, Dorin Chirtoacă. În vizita lui săptămânală la redacția EL de la Chișinău, analistul Igor Boțan și-a expus punctul de vedere asupra evenimentelor din Partidul Liberal într-o discuție cu Vasile Botnaru.

Igor Boţan: „Trebuie să recunoaştem că conjunctura, contextul politic a fost unul mai puternic decât Partidul Liberal, fiindcă, sub presiunea acestei conjuncturi, Partidul Liberal practic s-a scindat.”

Europa Liberă: Pentru multă lume era evident că Dorin Chirtoacă nu va accepta să îl trădeze pe Mihai Ghimpu. Şi atunci ne întrebăm dacă nu cumva aceasta era într-adevăr o justificare, doar pentru a avea mână liberă la votarea lui Filat?

Igor Boţan: „Noi putem porni de la faptul că contextul pe care l-am pomenit crea presiuni asupra Partidului Liberal. Liderul Partidului Liberal a adoptat decizia să nu-l voteze, să nu-l susţină pe domnul Vlad Filat.”

Europa Liberă: Şi să iasă de la guvernare astfel?

Igor Boţan: „Da, şi organele colective parcă au susţinut poziţia domnului preşedinte al Partidului Liberal, Mihai Ghimpu. Şi iată că un grup de deputaţi – oameni care au o anumită pondere în societate – au decis, aşa cum spun ei, să spargă tăcerea şi să iasă la rampă. Apare un şir de întrebări, la care deocamdată, nu vedem răspuns. De ce nu au luptat în interiorul partidului? Ce e cu acest „blestem” asupra partidelor politice din Republica Moldova? Atunci când apar probleme, ies la rampă, „rup poala”, cum se zice, şi fug din partid.”

Europa Liberă: Doar Partidul Comuniştilor a reuşit să reziste, după hemoragiile în serie. Alte formaţiuni au fost reduse la tăcere sau chiar s-au volatilizat. Soarta liberalilor cum o vedeţi acum?

Igor Boţan: „Este foarte interesant că aţi menţionat Partidul Comuniştilor, în contextul discuţiilor despre Partidul Liberal. Sunt singurele partide politice din Republica Moldova care au nuclee tari. Partidul Comuniştilor a rezistat, chiar şi după anumite scindări, fiindcă are un nucleu tare, aşa-numitul nucleu tare, bazat pe votul etnic al cetăţenilor noştri rusolingvi. În cazul Partidului Liberal, cu atât mai neaşteptată este această scindare, fiindcă şi Partidul Liberal are un nucleu tare, de aproximativ 10-15%. Şi acest nucleu tare era chezăşia succesului, dacă putem spune, a acestui partid, un fel de protecţie, care să-l apere de astfel de scindări.”

Europa Liberă: Totuşi să revin la întrebarea de bază: toată tevatura aceasta a fost doar de dragul realegerii lui Filat? Sau următoarea treaptă: de dragul participării la guvernare? Sau ţinta finală este reformarea Partidului Liberal care să rămână pe linia de plutire politică?

Igor Boţan: „Mesajul reformatorilor a fost unul destul de coerent, la prima vedere. Ei au pornit de la un scop strategic al Republicii Moldova, integrarea europeană. Deci, pe prim plan, au pus acest scop strategic şi au invocat faptul că premierul Vlad Filat, în mod evident, nu are susţinerea necesară pentru a relansa Alianţa pentru Integrare Europeană.”

Europa Liberă: Dar nici nu i-au dat garanţii că îl vor vota.

Igor Boţan: „Este evident.”

Europa Liberă: Doar au spus că vor să participe la negocieri.

Igor Boţan: „Vor să participe la negocieri. Şi au menţionat că ieşirea de la guvernare a Partidului Liberal ar fi o greşeală. Deci de aici putem deduce foarte clar că cei care s-au rupt ar dori să susţină candidatura domnului Vlad Filat. De aici şi lucrurile invocate de domnul Mihai Ghimpu, chipurile, în spatele acestei rupturi, ar sta Vlad Filat – acest lucru trebuie demonstrat încă. Iar… grupului reformator sunt, la prima vedere, pertinente. Modul în care au procedat este unul descalificant, din punctul meu de vedere. Nu poţi vorbi despre Dorin Chirtoacă, ca să preia conducerea partidului, fără să-l întrebi. Nu poţi vorbi despre dictatorul Ghimpu, fără să fi încercat, în interiorul partidului, să-l pui la punct pe domnul Ghimpu.”

Europa Liberă: Totuşi ce va fi cu Partidul Liberal în continuare? A rămas nucleul sub umbrela lui Ghimpu sau s-au şubrezit lucrurile?

Igor Boţan: „Eu cred că marea majoritate a simpatizanţilor rămân cu Ghimpu, Chirtoacă. Pentru că domnul Ghimpu a lansat acest partid; Dorin Chirtoacă, dintr-un partid minuscul, a făcut un partid veritabil, influent. Ei rămân împreună şi simpatia alegătorilor, sunt convins, rămâne de partea lor. Dar această breşă va avea impact negativ asupra partidului. De acea poate lucrurile mai pot fi salvate. Totuşi Ion Hadârcă este o personalitate marcantă. Există alte personalităţi, alături de Ion Hadârcă, care nu pot, pur şi simplu, fi umilite aşa, cum a făcut-o domnul Ghimpu.”

Europa Liberă: Îi vedeţi în echipa PLDM-ului sau într-un alt partid?

Igor Boţan: „Nu cred că ei vor fi în echipa PLDM-ului. Nu ştiu de ce PLDM-ului i-ar trebui aceşti oameni, din punct de vedere a construcţiei de partid. PLDM-ul eventual ar avea nevoie de suportul lor la numirea primului ministru. Dar trebuie să fie clar pentru toată lumea: că în Piaţa Marii Adunări Naţionale avem piatra lui Ghimpu. Nu e piatra lui Hadârcă, nu e piatra doamnei Guţu. Este piatra lui Ghimpu, aşa cum o numesc în popor. Domnul Ghimpu are un anumit parcurs.”

Europa Liberă: Dar zişii reformatori spun că una se vede din afară şi alta e să lucrezi cot la cot cu Ghimpu.

Igor Boţan: „Este adevărat. Dar tocmai de aceea partidul se numeşte liberal. Trebuie să fie un partid de individualităţi puternice, care rezolvă o problemă în interiorul partidului. Mie mi se pare că totuşi Mihai Ghimpu va reuşi să menţină partidul şi simpatia alegătorilor. Dar breşa care s-a produs nu-i va face bine nici domnului Ghimpu, cu atât mai mult nu-i va face bine nici acestui grup de reformatori. Reformatorii, eventual, ar putea începe de la punctul zero, adică de la Partidul Reformei pe care Mihai Ghimpu l-a scos din anonimat şi l-a transformat în Partidul Liberal.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG