Linkuri accesibilitate

Un alt parc în pericol


Un parc pentru copii, de pe strada Sadoveanu, va fi sacrificat fiindcă pe locul lui trebuie să apară un bloc de locuinţe.


Vă mai amintiţi, stimaţi ascultători, despre lupta unor cetăţeni pentru păstrarea părculeţului din faţa clădirii Kentford? Dar despre lupta unor tineri care au împiedicat apariţia unei cafenele în parcul din centrul capitalei?

Ei bine, lupta pentru păstrarea spaţiilor verzi va fi aici lungă şi acerbă. Pentru că poftele unor constructori ai tranziţiei nu mai au limite, pentru că cei care în mod normal ar trebui să apere parcurile - edilii şi cinovnicii municipali - nu se prea omoară cu firea să le ocrotească.

Am remarcat că încet-încet se muşcă şi din parcul Valea Trandafirilor. E mare parcul acela, nu-i aşa? De ce să nu construim şi cîteva blocuri acolo? La început, fireşte, ele sînt înălţate la liziera parcului. Cu timpul, e de presupus că se va merge mai departe.

Deunăzi, postul de televiziune TSN ne-a informat că un parc foarte frumos pentru copii, de pe strada Sadoveanu, va fi sacrificat de cinovnicii municipali fiindcă pe locul lui trebuie să apară un bloc de locuinţe. Reportajul postului TSN ne-a arătat mai mulţi părinţi revoltaţi de faptul că progeniturile lor sînt lipsite de părculeţul frumos, dar şi nişte edili care aveau toate actele în regulă pentru lichidarea părculeţului. De fapt, mai mereu cei care taie copaci au actele în regulă.

Aşadar, povestea e lungă şi, după toate probabilităţile, e fără de sfîrşit. Noii moldoveni au nevoie de teritorii pentru a-şi desfăşura afacerile. Şi cele mai la îndemînă sînt pentru ei spaţiile verzi. Căci ce profit le poate aduce edililor un părculeţ pentru copii? Şi cu totul altă mîncare de peşte e să razi părculeţul şi să-l vinzi unei firme de construcţii.

E limpede că oamenilor de pe strada Sadoveanu le va fi foarte greu să păstreze parcul. Mare e puterea edililor şi influenţi sînt constructorii tranziţiei. Totuşi, date fiind micile izbînzi anterioare, o şansă există. Dar pentru asta trebuie să lupte nu numai cetăţenii de pe strada cu pricina. Vom vedea în zilele următoare cine se va impune...
XS
SM
MD
LG