Linkuri accesibilitate

Scindarea din Partidul Liberal


Unii spun că vor creşte şansele ca liberal-democratul Vlad Filat să redevină premier.



Un grup de deputați și miniștri în exercițiu din Partidul Liberal au cerut astăzi înlocuirea liderului lor, Mihai Ghimpu, care se opune votării unui nou guvern Filat. Grupul liberalilor dizidenți conduși de președinte fracțiunii parlamentare PL Ion Hadârcă a spus că vicepreședintele partidului, Dorin Chirtoacă, ar trebui să-i i-a locul lui Ghimpu, care îi este unchi, în fruntea Partidului Liberal. Chirtoacă nu a comentat Relatează Liliana Barbăroșie.

Grupul de disidenţi care a anunţat crearea unui consiliu de reformare a PL numără şapte din 12 deputaţi liberali, inclusiv şeful lor din parlament, doi miniştri, printre ei cel al apărării Vitalie Marinuţă, şi mai mulţi şefi ai organizaţiilor teritoriale ale acestui partid. Ei au spus astăzi la un briefing că PL trebuie să revină la masa de negocieri pentru formarea noului cabinet şi să rămână la guvernare. Deputata PL, Ana Guţu:

„Considerăm prioritar în impasul creat menţinerea neabătută a cursului european în concordanţă cu programul asumat, prin revenirea la masa de negocieri a foştilor parteneri de coaliţie. Pledăm pentru menţinerea PL în actul guvernării. Considerăm că este momentul ca rolul principal în conducerea PL să-i revină lui Dorin Chirtoacă, exponentul schimbării şi înnoirii clasei politice din Republica Moldova.”

Nemulţumirea grupului a fost provocată de refuzul lui Mihai Ghimpu de a trata cu fostele aliate pentru refacerea alianţei. Ei i-au cerut prin urmare să se retragă din fruntea partidului, lăsându-i locul primarului de Chişinău, Dorin Chirtoacă, care este şi nepotul lui Ghimpu.

Dorin Chirtoacă, pe care evenimentul l-a prins în Belgia, nu a comentat deocamdată cererea, dar Mihai Ghimpu s-a şi declarat convins că acesta o va respinge:

„Exclus. Aici e un joc. Îl înaintează pe Chirtoacă ştiind că e nepotul meu. Aici planul e altul.”

Dimineaţă, Mihai Ghimpu calificase, anticipând, drept trădare gestul colegilor săi despre care spusese că a aflat întâmplător din ajun şi l-a acuzat pe Vlad Filat că i-ar fi inspirat ruptura din partid.

Am întrebat-o pe una din susţinătoarele lui Mihai Ghimpu, liberala Corina Fusu, ce consecinţe crede că ar putea avea asupra partidului această scindare:

„Foarte urât s-a întâmplat. Au mai fost trădări în partide, dar chiar aşa, cu scenarii… Este o lovitură în primul rând în Mihai Ghimpu, care este spiritul PL. Şi o lovitură în partid, pentru că cei care au trădat vor să folosească brandul partidului. Dorin Chirtoacă niciodată n-o să trădeze neamul sau ideea. Bineînţeles că e un cutremur în partid, dar o să ne restrângem rândurile şi o să rămână cei mai fideli.”

Între timp, scindarea din PL i-a şi făcut pe unii observatori să anticipeze o creştere a şanselor liberal-democratului Vlad Filat să redevină premier.
Previous Next

XS
SM
MD
LG