Linkuri accesibilitate

Senatul Franţei a aprobat legea egalităţii conjugale


Legea ce permite căsătoriile între persoane de acelaşi sex a stârnit proteste masive ale cercurilor conservatoare și bisericii catolice, mai ales pentru că include dreptul la adopție.

Senatul Franței a aprobat astăzi căsătoriile între persoane de același sex. Legea egalității conjugale, care a stârnit proteste masive ale cercurilor conservatoare și bisericii catolice mai ales pentru că include dreptul la adopție, va intra probabil în vigoare la vară, aducând Franța în rând cu alte țări vest-europene, ca Olanda, Belgia sau Spania. Detalii are Mircea Țicudean.

Legea franceză adoptată astăzi de Senat a provocat în ultimele luni mari manifestații de protest ale unor organizații conservatoare și bisericii și, potrivit activiștilor LGBT, o întețire a atacurilor homofobe în Franța. Miercuri seară, gay-ii și simpatizanții lor au organizat un marș împotriva violenței după ce Wilfred de Bruijn, un olandez stabilit la Paris, a fost bătut duminică cu brutalitate împreună cu prietenul lui francez de agresori necunoscuți din cauza orientării sexuale. Incidentul a șocat opinia publică, iar ministrul de interne Manuel Valls l-a sunat personal pe de Bruijn la telefon ca să-și exprime simpatia și să-i ureze însănătoșire grabnică.

Incidentul a făcut-o pe cea mai celebră activistă împotriva căsătoriilor gay, o comediantă care-și spune Frigide Barjot, să se distanțeze de asemenea acte de violență.

Barjot și alți activiști din aceeași categorie spun că ei nu sunt împotriva dreptului la căsătorie pentru gay, ci împotriva dreptului acestor cupluri de a adopta copii.

Într-o emisiune TV, Wilfred de Brujin a spus că asemenea declarații de limitare a drepturilor minorităților sexuale sunt periculoase, pentru că sunt mânate tot de homofobie și pot duce la incidente de felul celui căruia i-a căzut pradă el. „Cei care m-au bătut nu au fost nici Frigide Barjot, nici arhiepiscopul de Avignon – a spus de Brujin – dar ei sunt responsabili”.

Două organizații numite SOS Homofobia și Refugiu au declarat după incidentul cu de Brujin că atacurile anti-gay s-au triplat în Franța în primele trei luni ale anului curent față de aceeași perioadă a anului trecut.

Protest anti-gay în centrul Parisului, 24 martie 2013
Protest anti-gay în centrul Parisului, 24 martie 2013
Violența anti-gay și demonstrațiile masive de protest provocate de legea egalității conjugale din Franța i-au luat prin surprindere pe mulți, fiind fără precedent în țările europene care au adoptat legi similare, din Norvegia până în Portugalia.

După încheierea parcursului parlamentar al legii egalității conjugale și promulgarea ei de către președintele Francois Hollande Franța se va alătura unui grup restrâns de țări care acceptă căsătoriile între persoanele de același sex. Cele mai multe asemenea țări sunt în Europa de vest: Belgia, Danemarca, Islanda, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania și Suedia, iar în afara Franței li se va adăuga curând și Marea Britanie. Egalitatea conjugală mai este asigurată în două țări americane: Canada și Argentina, cărora li se va adăuga de la vară și Uruguay și într-o singură țară africană: Africa de Sud. Brazilia, Mexicul și Statele Unite au legi asemănătoare, care se aplică însă doar în unele din statele acelor federații.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG