Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.


După anunţul de ieri al premierului desemnat Vlad Filat că pină luni discuţiile pe care le va avea cu ceilalti parteneri politici nu vor fi oficiale, este de aşteptat ca astazi să fie facute declaraţii de „testare” de către politicieni, pentru a se pozitiona cit mai convenabil pentru negocierile oficiale care vor începe pe 15 aprilie. Lui Vlad Filat, ca să poată sa obţină aprobarea Parlamentului pentru a conduce un nou cabinet, îi mai trebuie 20 de voturi în afară de cele ale fracţiunii sale. Expertii, analistii politici, jurnalistii si blogerii probabil că vor petrece şi ziua de astazi facind socoteli si speculatii de „aritmetica” parlamentara. Lideralii au spus limpede ca nu vor susţine candidatura premierului desemnat, democraţii sunt şovaielnici şi astfel calea catre speculaţii este larg deschisa.

Menţionăm din agenda zilei Forumul pentru înţelegere reciprocă de la centrul KEDEM şi concertul de muzică populară lăutărească şi evreiască de la Comunitatea Evreilor din Moldova. Amindoua aceste evenimente au loc în contextul comemorării pogromului de la Chisinau împotriva evreilor din 1903.

Pe plan internaţional, premierul conservator al Marii Britanii, David Cameron, se întilneste la Berlin cu cancelara Germaniei Angela Merkel.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, va fi astazi la Geneva.

Secretarul de stat american John Kerry se va afla in urmatoarele trei zile la Seul, Tokio si Beijing. Pe agenda sa de discuții se află situaţia din regiune, retorica războinică şi pregatirile anunţate de regimul din Coreea de Nord. Statele Unite au precizat că sunt gata să îşi apere aliaţii din aceasta parte a lumii.

Ministrii de finanţe din ţările zonei euro se întilnesc astazi la Dublin. Situatia financiară a zonei euro continuă să fie complicată, cu noi pericole venind dispre Slovenia şi, din nou, Spania.
Previous Next

XS
SM
MD
LG