Linkuri accesibilitate

„Ce vrea PL?


Un interviu cu Mihai Ghimpu despre actuala criză politică și soluțiile de ieșire din ea.



Mihai Ghimpu: „Ce vrea PL? Nimic decât să ne rupem de interesul Federaţiei Ruse. Acest lucru se poate întâmpla doar atunci când Republica Moldova va deveni membru UE. Ceea ce s-a întâmplat la 13 februarie 2013 la ora 13.00 demonstrează că Rusia continuă să dirijeze lucrurile, mai bine zis, prezentul şi viitorul nostru aşa cum doreşte ea.”

Europa Liberă: Dvs. sugeraţi că opunându-vă numirii lui Filat în funcţia de premier vă opuneţi numirii unui exponent al intereselor ruseşti în fruntea Guvernului?

Mihai Ghimpu:
„Fără discuţii. Scenariul din acest an demonstrează în tocmai ceea ce am spus eu şi în 1999 când la fel a fost creat un conflict care a dus la criza politică şi la demiterea Guvernului Sturza, cu o zi înainte de summit-ul de la Helsinki. Anul acesta, la fel, în preajma summit-ului de la Villnius când trebuie să fie semnate cele trei acorduri şi când, dacă eram deştepţi sau nu eram trădători, conectam şi gazoductul Iaşi-Ungheni asta ar fi însemnat deja un stat care nu mai depinde de politica Rusiei, de şantajul ei, de resursele Federaţiei Ruse.”

Europa Liberă: Vreţi să convingeţi publicul că domnul Filat a reprezentat interesele Rusiei sub ochii europenilor, că europenii care i-au dat toată încrederea nu au avut ochi de văzut dacă o fi fost el exponentul intereselor ruseşti?

Mihai Ghimpu:
„Eu nu vreau să demonstrez nimănui. Eu spun ceea ce văd şi ceea ce am depistat eu în urma analizei pe care am făcut-o de la ’90 încoace. FSB rusesc a folosit foarte bine, la maximum, politica UE şi a SUA prin care au susţinut Republica Moldova. Pentru ce? Pentru ca atunci când va veni ziua trădării, ziua de 13 februarie, să fie greu de crezut că are loc trădarea. Cum adică şi Biden, şi Merkel, şi Barroso, şi atâţia comisari şi miniştri de externe şi prim miniştri europeni au fost la Chişinău. Iar acum ei singuri sunt şocaţi de ceea ce s-a întâmplat la Chişinău.”

Europa Liberă: Atunci logic ar fi tocmai să vă doriţi cu tot dinadinsul să rămâneți la guvernare ca să puteţi contrabalansa aceste interese. Şi atunci vă întreb, chiar sub nici o formă nu votaţi pentru premierul Filat dacă altă soluţie nu va fi?

Mihai Ghimpu:
„Logica dvs. nu are suport. Cum adică să rămânem la guvernare doar dacă o să-l votăm pe Filat. Cine decide Ghimpu sau Filat, PL sau PLDM? Nici PLDM nu decide, doar Filat decide.

Rusiei îi este convenabil să rămână Filat la putere fiindcă mai este un an până la acordurile din martie. Şi atunci dacă a devenit deja şurubul lor, evident că lor le este convenabil ca el să fie la putere. Nu voi vota pentru un om care a trădat o dată, gata e trădător pe toată viaţa. În afară de trădare, el este şi un om care a stat în fruntea unui Guvern corupt şi mă refer, în primul rând, la dumnealui. Problema este că dacă rămâne Filat în fruntea Guvernului noi oricum pierdem şi asta înseamnă că câştigă Rusia. Şi asta pentru că viitoarele alegeri nu putem să le câştigăm.

Eu sunt convins 99,9% că noi, cu Filat prim ministru în fruntea Guvernului, nu ducem mandatul până la sfârșit, adică doi ani cât au mai rămas. Atâta material a pus pe masa şi pe palma PCRM că nu ai cum câştiga viitoarele alegeri. Haideţi să vedem în plan social ce am schimbat noi? Dar ei s-au îmbogăţit.”

Europa Liberă: Totuşi PL ar putea avea o problemă. Din momentul în care este aburcat domnul Filat în această funcţie cu voturile altcuiva, a neafiliaţilor, atunci PL nu o să mai fiţi la guvernare.

Mihai Ghimpu:
„Şi? Noi nu ne-am născut la guvernare. Pe noi nu ne interesează actul guvernării. Pe noi ne interesează guvernarea pentru oameni, dar nu guvernarea pentru Filat şi alţii.”

Europa Liberă: Ce faceţi mai departe dacă se întâmplă ca domnul Filat să-şi găsească sprijin în Parlament?

Mihai Ghimpu:
„Treaba lor. Noi vom rămâne în opoziţie, nici o problemă. Noi rămânem alături de oameni, alături de integrarea europeană, alături de prezentul şi viitorul cetăţenilor noştri. Eu şi PL suntem obligaţi să menţinem această flacără a libertăţii.”

Europa Liberă: Dar nu este mai eficient de menţinut această flacără aflându-vă la guvernare?

Mihai Ghimpu:
„Dar ce, suntem naivi? Ce am rezolvat noi în aceşti trei ani de zile, spuneţi? Am făcut reformele care trebuie? Nu le-am făcut. Unicul lucru care m-a mulţumit este faptul că Europa ne-a înghiţit aşa cum suntem noi, fiindcă ea vedea totul şi cunoaşte totul. Şi cu toate acestea ne-a tras şi tot ne-a tras ca să reducă distanţa dintre Chişinău şi Bruxelles. Iar noi nu am apreciat acest lucru ci, din contra, pe data de 13 februarie le-am arătat că totuşi Rusia este mai importantă, că interesul Rusiei e mai important decât al statului şi a cetăţenilor Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Unii zic că în sondaje PL arată bine - mă refer la sondajele interne despre care nu ştie nimeni - şi că v-aţi pregătit de alegeri şi împingeţi lucrurile spre alegeri pentru că ştiţi că aţi putea lua mult.

Mihai Ghimpu:
„Asta este armata lui Filat care, nu de azi, ştim că dirijează cu opinia publică. Dimpotrivă, Filat îndată când a ieşit cu situaţia tragică din Pădurea Domnească a dat comandă în teritoriu să se pregătească de alegeri. Aici am dovezi, fiindcă ştiţi că ai noştri vorbesc în teritoriu.

Noi, din contra, nu ne dorim alegeri anticipate. Noi vrem ca PLDM să înainteze un alt candidat. O dovadă în plus este sesizarea noastră pe care o depunem azi la Curtea Constituţională. Potrivit căreia Vlad Filat nu poate fi prim ministru în exerciţiu. Iar preşedintele Timofti este obligat să numească din rândul membrilor guvernului un alt prim ministru interimar.”

Europa Liberă: Apropo despre asta, zice lumea că se referă la prevederile constituţionale care nu mai sunt în vigoare.

Mihai Ghimpu:
„Zice lumea căreia îi place să zică.”

Europa Liberă: Dar a spus-o şi preşedintele.

Mihai Ghimpu:
„Noi nu mai avem preşedinte al Republicii Moldova, noi avem preşedinte a lui Filat. Să nu se supere, dar i-o spun direct în faţă. În art. 101 al Constituţiei este scris foarte clar - în cazul în care primul ministru nu îşi poate îndeplini atribuţiile. Spuneţi-mi, vă rog, poate azi primul ministru să-şi îndeplinească atribuţiile? Nu poate.

Preşedintele era obligat să facă acest lucru. Odată ce nu a făcut-o şi nu vrea să o facă, atunci avem motive de a pune eliberarea lui din funcţie, fiindcă încalcă Constituţia. Am sesizat şi aşteptăm un răspuns de la Curtea Constituţională. Aceştia sunt oamenii care fac cum spune Vlad Filat. Şi îmi pare rău că am acceptat candidatura aceasta la funcţia de preşedinte şi încă am spus că a venit de la Dumnezeu. Îl cunoşteam cu totul pe alt Nicolae Timofti, nu pe acesta de azi, din păcate.”

Europa Liberă: PL poate vota sau nu pentru Vlad Filat?

Mihai Ghimpu:
„Nu, nu putem. Nu că nu vrem, dar nu putem vota. Noi nu putem vota pentru că noi pierdem alegerile din 2014. Noi pierdem alegerile chiar dacă avem semnate la anul în martie aceste trei acorduri cu UE – Acordul de Asociere, de liber schimb şi de liberă circulaţie care este sub semnul întrebării pentru că avem o problemă - Transnistria. Şi dacă pierdem alegerile la ce folos aceste trei acorduri? dacă ele se aruncă în sertare aşa cum a fost aruncată Declaraţia de Independenţă şi s-a adoptat o Constituţie împotriva a ceea ce e scris în acea Declaraţie.”

Europa Liberă: Am observat că PD nu se opune cu aceeaşi rigoare acestei numiri, nu este clar încă dacă vor vota sau nu. De ce ei l-au demis, dar nu se opun cu aceeaşi rigoare? Unii zic că spuneţi dvs. ceea ce nu vor să spună ei.

Mihai Ghimpu:
„E problema lor. Eu am fost învinuit că ţin cu Plahotniuc, ţin cu PD, nu cu Filat şi cu PLDM, tot de armata lui Filat şi de Filat. O să vedem care va fi decizia finală, dacă îl vor vota sau nu. Pentru ei nu e atât de simplu să-l voteze, după ce l-au învinuit de corupţie şi de contrabandă. Nu ştiu. O să vedem.

Dar părerea mea este că ei nu-l vor vota. Iar dacă o să-l voteze, o să şi-l asume pe prim ministru Vlad Filat aşa cum este el. Şi o să vedem unde o să ajungă cu el. Astăzi putem pune în fruntea Guvernului şi un mosorel, mă scuzaţi, numai să nu poţi arăta cu degetul la dânsul. Asta e cel mai important ca să nu poată arată comuniştii şi Rusia cu degetul la acest om care va fi acolo. Altfel pierdem, fiindcă permanent ai cu ce arată la Filat.”

Europa Liberă: Dar ce s-ar schimba dacă PLDM l-ar propune, de exemplu, pe Leancă, oricum e exponentul acestui partid?

Mihai Ghimpu:
„Dar Leancă nu este Filat. Eu cred că după totul ce s-a întâmplat în trei ani de guvernare miniştri PLDM nu o să mai fie cei care au fost până acum. Să-i pună Filat la bătaie şi să-i bage la puşcărie. Negruţă şi mulţi alţii nu au vină asta a fost despotul care le spunea „fă aşa şi gata”. Acum ei văd ce au făcut şi alţii care o să vină nu o să mai facă ce o să spună Filat.”

Europa Liberă: Mai credeţi că se poate întâmpla un astfel de scenariu că Filat nu trece, propuneţi un Leancă sau pe altcineva şi se formează noul Guvern?

Mihai Ghimpu:
„Eu cred că lucrurile se pot schimba atunci când o să fie clară decizia PD.”

Europa Liberă: Dar următorul scenariu pe care îl vedeţi este că PLDM va propune pe altcineva?

Mihai Ghimpu:
„Acesta poate fi unicul scenariu. Altul nu poate exista, precum nici alegeri anticipate. Şi aici vreau să revin la Vlad Filat. Dacă Vlad Filat totuşi vine cu un guvern, trebuie să vină la PD şi la noi ca să delegăm membrii cabinetului. Dacă PD nu o să delege pe nimeni înseamnă cu nu votează. Şi atunci el trebuie să recunoască, măcar în sufletului lui, că şi-a făcut-o cu mâinile lui şi nu are altă soluţie decât să facă un pas înapoi. Şi el ar trebui cu atât mai mult să facă acest pas.”
XS
SM
MD
LG