Linkuri accesibilitate

După Cipru - Spania și Slovenia? Criza UE și principiul dominoului


O demonstrație împotriva politicii de austeritate a guvernului de la Ljubljana
O demonstrație împotriva politicii de austeritate a guvernului de la Ljubljana

13 țări au fost avertizate de Comisia UE, inclusiv Italia, Belgia, Olanda, Suedia, Danemarca și Marea Britanie, situația cea mai dificilă fiind cea din Spania, Slovenia și Franța.


Comisia Europeană a avertizat că Slovenia și Spania se confruntă cu probleme economice „excesive” și sunt cele mai expuse riscului de a aluneca în criza datoriilor din zona euro. Cât de mare poate fi riscul și ce recomandări li s-au făcut celor două țări, aflăm de la corespondentul Europei Libere la Bruxelles, Dan Alexe:

Patru țări europene - Grecia, Cipru, Irlanda și Portugalia - se află în stare critică, iar miercuri Comisia Europeană de la Bruxelles a avertizat încă 13 țări cu serioase probleme economice, în primul rînd Spania și Slovenia.

După Cipru - Slovenia? De mai multă vreme se specula asupra problemelor economice ale țărișoarei model Slovenia, prima țară din Balcani care a intrat in UE si singura care a trecut pînă acum în mod oficial la euro. (Deși Kosovo si Muntenegru folosesc la rândul lor in mod oficial euro, e vorba acolo de o soluție provizorie, aceste țări neavând monedă, în vreme ce Slovenia face parte din zona euro.)

Despre problemele similare are Spaniei se vorbește încă din toamnă, iar UE a acordat deja un important ajutor financiar guvernului conservator de la Madrid pentru a împiedica extinderea contagiunii bancare. Slovenia părea insa la adăpost pînă săptămâna aceasta. Comisia europeană a avertizat însă, in raportul sau periodic asupa deficitului si sanatatii economice ale tarilor din UE ca atât Spania cât si Slovenia prezintă serioase probleme economice, ba chiar si Franța a fost avertizată in legătura cu datoria sa excesivă. Se așteaptă ca luna viitoare datoria Franței să depășească 93% din produsul său intern brut (PIB).

Spania a primit un imprumut de peste 40 de miliarde de euro pentru a-si alimenta sectorul bancar si pentru a-si reduce deficitul, care depășește 7% din PIB, cu mult peste cei 3% care constituie regula in UE.

Dacă situația Spaniei era cunoscută, in schimb cea a Sloveniei constituie o surpriză. Cu totul, 13 țări au primit avertismente din partea Comisiei, inclusiv Italia, Belgia, Olanda, Suedia, Danemarca și Marea Britanie, însă cele care prezintă situația cea mai dificilă se arată a fi Spania, Slovenia și Franța.

In cazul Sloveniei, unde guvernul conservator a căzut recent, iar noul guvern de stânga și-a preluat funcțiile abia în urmă cu trei săptămâni, există și teama ca noul guvern nici măcar să nu realizeze cât de serioasă e situația, repetând astfel greșeala Ciprului.

Comisarul European responsabil cu economia, Olli Rehn, a cerut așadar măsuri și mai severe de supraveghere a economiei celor 13 țări menționate, spunându-le guvernelor „să se trezească“. Olli Rehn e însă la rândul lui din ce în ce mai criticat, atît de către Statele Unite, cît și de Fondul Monetar Internațional, pentru excesele de austeritate impuse. Tot mai mulți economiști avertizează că austeritatea crescândă nu va aduce creștere economică.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG