Linkuri accesibilitate

Deciziile bugetare ale parlamentarilor și consecințele lor


Ion Preașca: „Dacă se rezolvă rapid criza politică, nu cred că o să fie probleme anul acesta, dar dacă se lungeşte, o să apară probleme foarte mari la finanţarea diferitor proiecte.”


Reducerea la loc a TVA-ului pentru producătorii de zahăr este o nouă măsură contrară recomandărilor Fondului Monetar Internațional. Colaborarea cu FMI a expirat deja luna trecută. Ea nu a putut fi reînnoită din cauza unor cheltuieli excesive și lipsei de transparență în sistemul bancar, punând în pericol finanțarea externă a Moldovei. Diana Răileanu s-a interesat dacă lipsa unui guvern cu puteri depline agravează acest pericol.

După părerea economistului Dumitru Budianschi de la Centrul de analiză „Expert-Grup”, Republica Moldova poate rata noi
Dumitru Budianschi
Dumitru Budianschi
susţineri financiare din partea partenerilor săi externi, în primul rând datorită împuternicirilor limitate pe care le are, potrivit Constituţiei, un guvern în exerciţiu:

„Sunt afectate deja proiectele care sunt în derulare şi sunt afectate şi procesele care sunt la iniţierea programelor, fiindcă Guvernul actual, cum nu ai spune, este un Guvern care are un statut temporar. Partenerii externi atunci când se încadrează într-o discuţie vor să aibă în faţă un partener stabil, deci atunci când nu este clar care va fi o anumită viziune politică, de dezvoltare a unui sector, e foarte greu să fii sigur că acea reformă pe care vrei să o faci este cea care va fi susţinută şi de viitorul guvern.”

Pe lângă decizia care se referă la TVA-ul pentru producătorii de zahăr, tot astăzi, Parlamentul a adoptat în primă lectură un şir de modificări ale bugetului, care prevăd alocarea a peste 400 de milioane lei destinate acoperirii cheltuielilor necesare la plata îndemnizaţiilor pentru pensionari. Decizia, atrag atenţia experţii, duce la majorarea deficitului bugetar de la 870 de miioane la peste un miliard, 200 lei. Deşi la prima vedere hotărârea afectează stabilitatea bugetară a ţării,în opinia economistului Dumitru Budianschi aceasta ar putea fi înţeleasă de partenerii externi ai Republicii Moldova:

„Numai această decizie e posibil de înţeles şi există şanse că dacă Guvernul se va limita doar la această decizie, ea să poată fi negociată şi înţeleasă de partenerii noştri, însă dacă lucrurile vor merge tot aşa în continuare, atunci stabilitatea bugetară va avea de suferit.”

În ultima perioadă, mai mulţi finanţatori au lăsat să se înţeleagă că incertitudinea politică de la Chişinău îi poate determina să amâne alocarea asistenţei bugetare. Ieri, Banca Mondială a criticat o serie de decizii ale guvernului, în special cele care se referă la majorarea de pensii şi salarii şi cea cu privire la introducerea unui impozit unic în agricultură.

Jurnalistul specializat pe subiecte economice la cotidianul
Ion Preașcă
Ion Preașcă
Adevărul”, Ion Preaşca, sugerează că prelungirea crizei politice ar putea determina şi alţi finanţatori să măsoare „de şapte ori” înainte să ofere împrumuturi Republicii Moldova:

„Banca Mondială a spus asta şi datorită relaţiei suspendate cu FMI-ul, deci merge totul ca pe lanţ. A fost FMI-ul, acum Banca Mondială, pe urmă poate să apară şi din altă parte. Deocamdată nu e atât de grav. Dacă se rezolvă rapid criza politică şi se instalează un nou guvern cred că nu o să fie probleme anul acesta, dar dacă se lungeşte, o să apară probleme foarte mari la finanţarea diferitor proiecte.”

Recent, şi Uniunea Europeană a menţionat că este în aşteptarea aprobării de către Guvern a Strategiei de Management a Finanţelor Publice, o precondiţie pentru transferarea suportului bugetar de 60 de milioane de euro, document care nu poate fi aprobat de un guvern în exerciţiu.
Previous Next

XS
SM
MD
LG