Linkuri accesibilitate

De ce se înțeleg președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta (Adevărul)


Cazul bancherului rus Gherman Gorbunţov (România liberă).


Un articol din Romania libera, realizat pe baza presei britanice, reconstituie cazul bancherului rus Gherman Gorbunţov. Dupa cum se stie, cetateanul moldovean Vitalie Proca este suspectat ca ar fi incercat sa-l asasineze, la comanda mafiei rusesti. Articolul spune ca Republica Moldova ar fi una dintre plăcile turnante pentru transnaţionala crimei. Factorul favorizant este ca majoritatea locuitorilor vorbesc limba rusa, mulţi deţin paşapoarte româneşti si pot intra astfel în Uniunea Europeana.

Presa din Romania se ocupa intens de premierul Victor Ponta. Intelegerea pe care a facut-o cu presedintele Traian Basescu, in privinta numirilor de la justitie, ca si schimbarea sa de atitudine fata de Europa sunt intoarse pe toate fetele. Emilian Isaila, care scrie pentru ziare.com, crede, de pilda, ca Victor Ponta s-a intors la sentimente mai bune fata de Uniunea Europeana pur si simplu din frica. L-ar fi speriat reactia fulgeratoare a europenilor in privinta Ciprului. Economia româneasca n-ar putea suporta nici macar cateva zile o atare decuplare de la sustinerea financiara europeana, or cariera politicianului social-democrat depinde integral de stabilitatea economica si sociala a tarii sub guvernarea sa. Cu alte cuvinte, e vorba doar de interes politic: „nu e nimic mai fals decat credinta ca premierul si presedintele se inteleg”.

Dimpotriva, in ziarul Adevarul, Mircea Vasilescu vrea sa explice de ce se inteleg presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta. In principiu, pentru ca se aseamana destul de mult. „Amândoi au început cu discursuri tari, care dezbină (şi dau un aer justiţiar), pentru ca mai apoi, confruntaţi cu problemele reale ale guvernării, s-o lase mai moale”. Mircea Vasilescu reaminteste ca Băsescu a promis trageri în ţeapă ale coruptilor în Piaţa Victoriei, dar si Victor Ponta a promis că scapă Romania „de dictator”. „Şi unul, şi celălalt, ştiau că sunt vorbe goale, promisiuni imposibil de aplicat”.

Comentatorul ajunge la concluzia ca cei doi ”sunt produse tipice ale sistemului politic de tranziţie, unde merge orice, inclusiv abureala”. Se apropie insa finalul mandatului de presedinte al lui Traian Basescu, al doilea, deci si ultimul. Locul presedintelui-jucator ar putea fi luat, mai spune Mircea Vasilescu, de un premier-jucator. Ca sa fie asa, Ponta va trebui sa conlucreze din nou cu Traian Basescu. O va face, mai mult ca sigur. Amandoi, din motive diferite insa, isi doresc ca la Palatul Cotroceni sa nu ajunga in 2014 liberalul Crin Antonescu, se arata in Adevarul.

In revista Dilema Veche, Cristian Ghinea lauda multcomentatul compromis, dar ii critica sever continutul. Procurorul general si procurorul sef anticoruptie trebuiau selectati prin concurs, asa cum cere Europa si cum a fost selectat in 2005 – reaminteste comentatorul – Daniel Morar, la conducerea Directiei Nationale Anticoruptie.
XS
SM
MD
LG