Linkuri accesibilitate

Anul 2012 a fost unul reușit, pe plan financiar, pentru mai mulţi deputaţi comunişti (Ziarul Naţional)


Nereguli în cheltuirea banilor destinaţi pentru activitatea Parlamentului în 2012 (Adevărul).
Săptămânalul de investigaţii „Ziarul de Gardă” scrie că actualmente, în justiţia moldovenească activează nu mai puţin de 20 de judecători care, de-a lungul timpului, s-au învrednicit de diverse medalii şi ordine. Dintre ei, 4 magistraţi au fost decoraţi cu Ordinul „Gloria Muncii”, iar alţi 16 cu medalia „Meritul Civic”. Publicaţia ţine însă să nuanţeze că majoritatea magistraţilor care deţin aceste înalte distincţii de stat au fost implicaţi în activitatea lor în diferite scandaluri şi dosare de milioane pierdute de Republica Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO).

Într-un alt articol, ziarul de investigaţii se ocupă de averea lui Petru Ursache, judecător la Curtea Supremă de Justiţie. Acesta ar deţine, potrivit ziariştilor, o casă cu două nivele şi mansardă şi câteva terenuri estimate la peste 1 milion de lei în cartierul de elită situat pe str. Pietrarilor şi Ciocârliei. Numele magistratului figurează în mai multe dosare pe care Republica Moldova le-a pierdut la CEDO, mai precizează ancheta reportericească. Un alt amănunt important pe care îl dau jurnaliştii este că în 2012, printr-un decret al preşedintelui Nicolae Timofti, Petru Ursache a fost decorat cu Ordinul de Onoare - pentru muncă îndelungată şi prodigioasă în domeniul jurisprudenţei, contribuţie substanţială la înfăptuirea justiţiei şi merite în promovarea reformei judiciare şi de drept.

„Ziarul Naţional”, o publicaţie recent apărută pe piaţa mediatică moldovenească, scrie că anul 2012 a fost unul reușit, pe plan financiar, pentru mai mulţi deputaţi comunişti. Aceştia, potrivit autoarei Mariana Raţă, şi-au luat maşini noi, şi-au cumpărat case şi apartamente, şi-au deschis depozite bancare de sute de mii lei. În articol se dă exemplul deputatului comunist Grigore Petrenco, care şi-ar fi cumpărat un apartament de aproape un milion de lei şi o maşină pentru care ar fi plătit 153 mii de lei. „Ce-i drept, toate acestea par fi a fi luate pe bani împrumutați de la bancă, peste 2,2 milioane de lei. Ciudat este că în timp ce se îndatora la bancă, Petrenco își deschidea și două depozite bancare în valoare de 105 mii de lei și 156 de mii de lei”, observă ziarista.

Cotidianul „Adevărul” urmăreşte de mai multă vreme cazul companiei Le Bridge care în 2008 a câştigat un concurs anunţat de Guvern pentru a deschide o reţea de magazine duty-free în Aeroportul Internaţional Chişinău şi în câteva puncte vamale de la hotarul ţării. În 2009, contractul de arendă a spaţiului din incinta aerogării a fost însă suspendat prin judecată, cu doar câteva zile înainte de inaugurarea magazinului, după ce firma concurentă Dufremol s-a plâns că-i este prejudiciată afacerea. Marfa, care constă în ceasuri, diamante, telefoane şi parfumuri, în valoare de 1,5 milioane de euro, rămăsese blocată în magazin. Ziarul scrie astăzi că Republica Moldova a pierdut procesul internaţional iniţiat de compania Le Bridge, fiind obligată să-i restituie investiţiile. În caz contrar, îi va plăti daune de 35,14 milioane de lei.

Redactorul-şef al publicaţiei „Adevărul”, Alina Ţurcanu, se referă la un raport al Cruţii de Conturi, în care se conţin nereguli în cheltuirea banilor destinaţi pentru activitatea Parlamentului în 2012. Ziarista scrie că i s-a părut curios că cineva, „deşi dispunea de spaţiu locativ în municipiul Chişinău, a beneficiat neregulamentar de indemnizaţia pentru chirie”. „Doar că n-am putut afla cine e fericitul/nesimţitul parlamentar care a ridicat contrar legii 20.300 de lei. Rămân anonimi şi trei indivizi care au primit bani de la stat în valoare totală de 124.200 de lei pentru întreţinerea „copiilor minori“ în vârstă de 20, 25 şi, respectiv, 29 de ani!”, notează ziarista.
XS
SM
MD
LG