Linkuri accesibilitate

În loc să fie un model, o insulă a corectitudinii şi onestităţii, ograda conducătorilor şi cinovnicilor e plină de hibeEste la noi o instituţie - Curtea de Conturi - care ani în şir constată tot felul de nereguli comise în măruntaiele uriaşei maşinării statale moldoveneşti. Ani de zile aflăm, graţie Curţii de Conturi, ba despre o bazaconie, ba despre un mişmaş dintr-o oarecare instituţie a statului. Şi e greu de spus dacă cineva e penalizat pentru neregulile acestea.

Deunăzi Curtea de Conturi a depistat nişte încălcări în activitatea financiară a Secretariatului Parlamentului. Aflăm că 271 mii de lei au fost plătiţi neregulamentar, în avans, în chip de compensaţii lunare neimpozabile pentru cheltuieli de transport. Iar cineva, deşi avea spaţiu locativ în Chişinău, a beneficiat neregulamentar de o indemnizaţie pentru chirie de 20 mii de lei. Mai sînt şi alte nereguli pe care, din lipsă de timp, le trecem cu vederea.

Vreau să zic că toate neregulile astea, depistate de-a lungul anilor în structurile statale, sînt foarte întristătoare. Dar şi ofensatoare, aş zice.

Chestia e că de pe piscurile puterii se rostogolesc mereu spre mase sloganuri şi îndemnuri mobilizatoare. Conducătorii şi funcţionarii ne sfătuiesc mereu să fim patrioţi, să fim oneşti, să făurim cu acribie ţara noastra minunată. Fiecare, la locul lui de muncă, trebuie să-şi aducă aportul la renaşterea ţării. Numai împreună vom reuşi!

Foarte frumoase şi oportune îndemnurile astea. Dar mă întreb: cum să fii pătruns de însufleţire, cum să-ţi păstrezi elanul cînd în ograda conducătorilor care te responsabilizează, care trebuie să fie impecabili, sînt depistate ani de zile cheltuieli dubioase? Şi uite aşa simplul cetăţean ajunge la concluzia că toate sloganurile astea sînt un balon de săpun, un tertip pentru a prosti masele. Şi dacă cei din structurile statului îşi permit să cheltuiască aiurea banii colectivităţii, tu de ce ar trebui să fii mai prejos ca ei?

În loc să fie un model, o insulă a corectitudinii şi onestităţii, ograda conducătorilor şi cinovnicilor e plină de hibe. În atare condiţii, ar fi bine să nu ne mai bombardeze cu sloganuri mobilizatoare. Ele sînt penibile, sună fals. Să le lase pentru timpurile cînd vor fi cu adevărat infailibili.
XS
SM
MD
LG