Linkuri accesibilitate

Olga Poalelungi: „Noi nu înregistrăm cetăţenii transnistreni. Noi lucrăm numai cu persoanele străine.”


La postul de control al trupelor de pacificare, Vadul lui Vodă

Şefa Biroului Migraţie şi Azil al Republicii Moldova regretă interpretarea eronată de către administraţia din Tiraspol a măsurilor de eficientizare a evidenţei cetăţenilor străini.


Europa Liberă: Peste puţin timp, mai exact, începând cu luna mai, autorităţile de la Chişinău ar putea să introducă elemente de control asupra migraţiei în Zona de Securitate. Tiraspolul a reacţionat imediat, exprimându-şi îngrijorarea, iar demnitarii de la Chişinău spun că această procedură în nicun caz nu-i vizează pe locuitorii celor două maluri ale Nistrului, ci doar pe cetăţenii străini. Doamnă Poalelungi, vă propun să faceţi precizările de rigoare asupra acestei decizii de a deschide, din luna mai, 6 puncte interne de control, în 6 localităţi situate pe acest segment transnistrean.

Olga Poalelungi
Olga Poalelungi
Olga Poalelungi: „Deci, în primul rând, se cere o gestionare eficientă a fluxurilor migraţionale pe teritoriul ţării. Aceasta este absolut necesară, din punct de vedere al imperativelor economice, demografice, dar şi securităţii statului. Nu e nimic rău în aceea că fiecare stat încearcă să facă, cel puţin, o evidenţă a străinilor aflaţi pe teritoriul său. Aspectul acesta, pe linia administrativă, cu raionale de est ale Republicii Moldova, prezintă anumite dificultăţi, în asigurarea evidenţelor. Deci, în scopul asigurării unei evidenţe mai depline a străinilor, s-a propus un mecanism foarte simplu de înregistrare a străinilor, inclusiv la punctele de trecere existente, pe segmentul transnistrean. Nu se instituie puncte noi, categoric nu. E vorba de aceleaşi puncte vamale şi de control mixt, care au existat din anul 2007. Deci, pe teritoriul Republicii Moldova, există din 2007 norma care prevede că străinii, care au intrat pe teritoriul Republicii Moldova, sunt obligaţi să se înregistreze, în termen de 72 de ore, la Întreprinderea de Stat CRIS „Registru”. E vorba de existenţa unui mecanism, care prevede înregistrarea străinilor. Aici mă refer la cetăţenii din Germania, din Liban, din Federaţia Rusă, din Ucraina, intraţi prin segmentul transnistrean, străini, care până acuma era în drept să se înregistreze la orişicare oficiu teritorial de documentare a populaţiei, CRIS „Registru”, spunem noi. Or, acum, pentru a facilita posibilitatea străinilor să nu intre prin centrele raionale sau prin Chişinău, să caute unde e modelul de înregistrare, la punctele existente pe segmentul transnistrean li se oferă posibilitatea, pur şi simplu, înregistrării, în punctul de trecere. E opţională înregistrarea, dacă cetăţeanul străin nu doreşte în punctul de trecere, poate să se înregistreze la orişicare oficiu teritoriul, la ghişeele Biroului Migraţie şi Azil din Chişinău, Comrat sau Bălţi. Pur şi simplu, se acordă un serviciu mai aproape de cetăţean.”

Europa Liberă: Deci cetăţenii din stânga Nistrului nu nimeresc sub incidenţa acestor rigori?

Olga Poalelungi: „Nu, categoric nu nimeresc. E vorba de cetăţeanul străin, care are mai multe opţiuni de înregistrare. E facilitarea înregistrării.”

Europa Liberă: Dar a existat un flux care vă îngrijora, din partea stângă, pe teritoriul din dreapta Nistrului?

Olga Poalelungi: „Trebuie să vedem evidenţele care vor fi făcute, fiindcă existau evidenţele la CRIS „Registru”, posibil că ele erau un pic mai altele sau mai diferite, acuma vom avea o evidenţă mai deplină. Dar, spun încă o dată, nu se introduc puncte noi, nu se introduc mecanisme noi.”

Europa Liberă: Şi totuşi se spune că asigurarea unui control mai bun asupra migraţiunii este una din condiţiile pe care Republica Moldova trebuie să o onoreze, pentru ca cetăţenii săi, inclusiv cei din stânga Nistrului, să poată călători fără vize în ţările Uniunii Europene.

Olga Poalelungi: „Nu aş spune că e o cerinţă. Este o datorie de a noastră de a reglementa mai eficient fluxurile migraţionale. Este un mecanism care simplifică procedura de înregistrare a străinilor, în genere, pe teritoriul Republicii Moldova. Altceva e că modalitatea în care se mediatizează chestia aceasta de partea transnistreană este absolut diferită de mecanismul propus, foarte simplu şi foarte explicit.”

Europa Liberă: De ce ei mediatizează în altă interpretare acest lucru, acest aspect al problemei?

Statuia lui Lenin la Tiraspol
Statuia lui Lenin la Tiraspol
Olga Poalelungi: „Evident, acest aspect al problemei poartă mai mult o conotaţie politică. Dar spun, din start, că nu este vorba de deschiderea punctelor noi. E vorba de prezentarea aceluiaşi serviciu, care a existat şi până acuma în teritoriu şi nu este nicio restricţionare, categoric, pentru cetăţenii Republicii Moldova sau locuitorii Transnistriei. Deci serviciul se oferă cetăţenilor străini, intraţi prin segmentul transnistrean, mai ales, că dumnealor au mai multe opţiuni de asigurare a evidenţei şi înregistrării, se face gratis, se face benevol, numai prin scanarea paşaportului.”

Europa Liberă: Dar o migraţie ilegală se atesta până acuma în zona de securitate?

Olga Poalelungi: „Îmi vine foarte greu să vă spun chestia aceasta. Dumneavoastră legaţi două aspecte diferite, evidenţa şi lucrurile care ţin de migraţia ilegală, deci, cu încălcarea regimului de şedere, pe care le asigură alte structuri. Noi asigurăm monitorizarea fluxurilor, prin unele măsuri mai eficiente de înregistrare a străinilor, inclusiv prin punctele de monitorizare şi de evidenţă – aşa să le numim – fiindcă sunt mai aproape de cetăţeanul străin, pot oferi aceste servicii.”

Europa Liberă: Faptul că eu merg în Transnistria şi mi se cere să perfectez un document care ţine de migraţie e corect?

Olga Poalelungi: „Sigur că nu. De aceea noi şi spunem că avem o abordare absolut diametrală faţă de acei care o propun şi o provoacă în mod conştient, autorităţile locale. Noi doar nu înregistrăm cetăţenii transnistreni. Noi lucrăm numai cu persoanele străine.”

Europa Liberă: Eu de ce sunt impusă să completez acel formular, precum că merg în regiunea de est a Republicii Moldova?

Vama transnistreană
Vama transnistreană
Olga Poalelungi: „Dumneavoastră completaţi aşa-numita „migraţionaya karta” a serviciilor (transnistrene – n.r.), care e copiată, unu la unu, din practica altor state, practica Federaţiei Ruse sau a Belarusului şi este o abordare absolut subiectivă şi voluntaristă faţă de cetăţenii Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Şi de ce nu insistaţi ca autorităţile de acolo să elimine această procedură, care nici pe departe nu e una legală?

Olga Poalelungi: „Nu e vorba că insistăm noi, ca Birou al Migraţiei şi Azil. Sunt negocierile care se duc în formatul „5+2”. Negocierile sunt destul de dificile şi anevoioase. Îmi pare foarte rău că o simplă propunere de eficientizare a evidenţei cetăţenilor străini, care intră pe segmentul transnistrean – care reduce cheltuielile de timp, nu e legată cu cheltuieli suplimentare deloc – este absolut inversată de partea transnistreană. De aceasta îmi pare foarte rău. Populaţia este, pur şi simplu, dezinformată şi chestiile acestea sigur că trebuie depăşite. Nu poţi insista aici, în mod unilateral, să schimbe, să nu schimbe. Am vrut să spun că, pur şi simplu, toate aspectele se discută în formatul acesta de negocieri. Noi nu putem insista, nu putem provoca, nu putem să impunem...”

Europa Liberă: Deci ceea ce se va decide în cadrul formatului de negocieri „5+2” aceea va rămâne valabil?

Olga Poalelungi: „Ei trebuie să fie receptivi. Cel puţin, toate chestiile acestea se discută în formatul de negocieri. Într-adevăr este o problemă de a facilita evidenţa, se face gratis acest lucru, mecanismul a existat întotdeauna, străinii se înregistrau.”

Europa Liberă: Se pare totuşi că înregistrarea temporară a străinilor este o măsură absolut normală în orice ţară din lume, iar în Moldova se practică de aproape două decenii. Noutatea în ce constă? Ce înseamnă pentru autorităţile din stânga Nistrului?

Olga Poalelungi: „Dar nu înseamnă nimic. Pur şi simplu, ei folosesc acest subiect ca un pretext, pentru a-l mediatiza incorect şi a duce în eroare populaţia, în fond, fiindcă procedura respectivă nu se referă la locuitorii din stânga Nistrului, nu introduce mecanisme şi proceduri noi care nu au existat până acuma. Deci nu e nimic care nu se cunoştea de partea transnistreană. Unicul lucru e că noi am extins acordarea serviciului de evidenţă, de la o structură, la mai multe structuri. Deci toate subdiviziunile teritoriale ale Întreprinderii de Stat CRIS „Registru”, Biroul Migraţiei şi Azil, fie că aici, fie că în Chişinău, în Comrat sau în Bălţi, la aceste puncte, oferă un spectru foarte larg de posibilităţi şi persoana străină decide să se înregistreze sau nu. Dar extinderea subiecţilor care asigură evidenţa e în favoarea străinilor.”
XS
SM
MD
LG