Linkuri accesibilitate

Ce limbă învaţă doritorii de a deveni cetăţeni ai R.Moldova?


În timpul testului la cunoaşterea limbii de stat şi a Constituţiei Republicii Moldova.
În timpul testului la cunoaşterea limbii de stat şi a Constituţiei Republicii Moldova.

„În primul rând, suntem în Moldova, adică trebuie să vorbim limba de stat şi limba rusă nu e limbă de stat. Şi când am venit chiar m-am gândit la chestia asta.”


Problema limbii vorbite in Moldova a redevenit un subiect de dezbatere politică din nou şi, din nou, de disensiune între partidele politice şi în cadrul societăţii. Pe pagina noastră de internet găsiţi mai multe interviuri legate de acest subiect, de la cel cu liberala Ana Gutu, care a propus amendarea legii referitoare la limba de stat din Moldova, şi la cel al deputatului comunist Artur Reşetnicov. Tamara Grejdeanu a vrut sa vadă ce limbă ştiu că vorbesc cei care vor sa devină cetăţeni moldoveni şi cât de bine o vorbesc. Anul trecut, 42 de cetăţeni străini au trecut de acest examen.

Persoanele care doresc să devină cetăţeni ai Republicii Moldova sau să obţină drept de şedere permanentă trebuie să dovedească că ştiu bine limba de stat şi cunosc prevederile Constituţiei Republicii Moldova. La examenul din acest an s-au înscris 20 de persoane din diferite ţări ale lumii, Azerbaidjan, Turcia, Siria, Brazilia, Egipt sau Iordania. Am întrebat-o pe Loretta Handrabura, viceministra educaţiei, preşedinta Comisiei de Examinare, de ce aptitudini trebuie să de-a dovadă candidaţii înscrişi la examen:

„Trebuie să facă dovada înţelegerii unor texte oficiale, dar şi a înţelegerii limbajului uzual, aşa încât să se poată integra social şi profesional în spaţiul Republicii Moldova. Din cei 20 înscrişi, trei sunt care repetă examenul la Constituţie şi la limba română, fiindcă rigorile sunt prevăzute prin regulament şi, dacă nu fac dovada, mai au această şansă multiplă.”

Pentru a ajunge în sala de examen cetăţenii străini trebuie să confirme că au urmat cursuri de însuşire a limbii de stat, iar proba pe care au susţinut-o astăzi constă din trei etape, spune Alexandra Gherasim, doctor conferenţiar la facultatea de litere a Universităţii de Stat din Moldova:

„Testul este structurat pe trei nivele, înţelegerea unui text la auz, înţelegerea unui text scris şi comunicarea orală. Se verifică comunicarea orală a pretendenţilor care vor să promoveze examenul pentru cunoaşterea limbii române.”

Europa Liberă: Dar cât de indulgenţi îşi pot permite să fie membrii comisiei, la ce se va atrage atenţia în primul rând?

„Nu cred că poate fi vorba de indulgenţă întrucât testul este evaluat cu 100 de puncte, fiecare item are numărul său de puncte acordat deja, se face suma şi se promovează sau nu se promovează.”

Chiar dacă este stabilit că examenul durează o oră, unii candidaţi au ieşit cu mult înainte de a expira timpul. Stau de vorbă cu Hasan Iskhan din Sudan, care îmi spune că nu i s-a părut grea proba, mai ales că este deja de opt ani în Republica Moldova:

„Eu am studiat, am găsit prin internet, am adresat întrebări şi nu a fost greu.”

Europa Liberă: Mediul în care locuiţi v-a ajutat la susţinerea acestui examen?

„Da, sunt opt ani.”

Europa Liberă: Înainte de a veni la examen aţi urmat cursuri de pregătire, de însuşire a limbii de stat?

„Limba de stat am învăţat-o singur, cu ajutorul radioului, a televiziunii, aşa.”

Un alt doritor de a obţine cetăţenia Republicii Moldova este din Siria. Acesta şi-a făcut studiile în limba rusă şi a învăţat limba de stat de sine stătător:

„Singur am învăţat limba română, cu copilul meu. Trebuie să învăţ să o vorbesc mai frumos, mai corect, mai educat cum se spune, nu ştiu.”

Reuşesc să vorbesc şi cu un tânăr originar din Sudan care s-a prezentat Hasan. La părerea lui, fiecare cetăţean ar trebui să cunoască în primul rând limba de stat:

„În anul 2000 am venit şi am învăţat limba, nu zic că-i sută la sută, dar... Mie îmi place mult, mai mult decât limba rusă.”

Europa Liberă: De ce?

„Nu ştiu, nu că-i mai uşoară. În primul rând, suntem în Moldova, adică trebuie să vorbim limba de stat şi limba rusă nu e limbă de stat. Şi când am venit chiar m-am gândit la chestia asta.”

Persoanele care nu au promovat una din probe o pot face repetat, în cel puţin o lună de la prima tentativă de susţinere a examenului. Cei care au trecut cu bine de toate probele şi au demonstrat aptitudini de vorbire şi de înţelegere a limbii de stat, vor primi o confirmare, de care este nevoie în dosarul pentru obţinerea cetăţeniei Republicii Moldova sau a dreptului de şedere permanentă.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG