Linkuri accesibilitate

Etapa incipientă de acumulare a capitalului


Vă mai amintiţi de mărturisirea liberalului Mihai Ghimpu, aceea că el ignoră actele de corupţie de dragul integrării europene?



Un cetăţean merituos, cu simţul apartenenţei la o comunitate, un cetăţean care are grijă de scara şi curtea blocului, care a împiedicat apariţia unei construcţii neautorizate, mi-a zis deunăzi următoarele: „Toate încercările mass-mediei şi organizaţiilor internaţionale de a dimniua corupţia şi hoţia de aici sînt un balon de săpun! Aici se va fura şi se vor comite escrocherii încă muuuultă vreme! Căci au trecut numai 22 de ani de la proclamarea independenţei!”

Reieşea din spusele cetăţeanului merituos că Moldova e abia într-o etapă incipientă a acumulării capitalului, că trăim într-o junglă în care principiile şi valorile au fost pulverizate de rapacitate şi de setea de bani. Reieşea că nimic nu se va schimba atîta timp cît băieţii şmecheri, puşi pe căpătuială, nu-şi vor satisface toate necesităţile materiale.

„Dar mulţi au deja aici castele faraonice, maşini impozante şi se odihnesc pe Coasta de Azur...” am încercat să ripostez.
Cetăţeanul merituos m-a privit cu un aer reprobator şi a spus: „Nu toţi încă au reuşit să fure, nu toţi încă au castele faraonice. 22 de ani e o perioadă prea mică pentru ca băieţii şmecheri şi toate rudele lor să se simtă asiguraţi pentru cîteva vieţi. De aceea, mai e nevoie de timp. Iar atunci cînd băieţii vor avea de toate, ei vor fi primii care vor lupta pentru instaurarea legalităţii şi ordinii...”

Mărturisesc că ideea asta, ideea că sîntem abia într-o perioadă incipientă de acumulare frauduloasă de capital, m-a tulburat profund. Am auzit-o rostită şi de alţi concetăţeni, convingerea asta că tu vei avea parte de o ţară normală, în care legea e lege, numai după ce un oarecare escroc îşi va umple bine guşa. Iar ca să-şi umple bine guşa el mai are nevoie de mulţi ani. Între timp tu s-ar putea să mori şi să nu mai apuci timpurile mirifice în care escrocul va deveni apărător al legalităţii.

Îţi aţinteşti un ochi infraroşu asupra realităţii moldave şi găseşti o sumedenie de detalii care susţin ideea sus-pomenită. Pe deasupra, înşişi conducătorii ne vorbesc despre mişmaşuri ca despre o fatalitate. Vă mai amintiţi de mărturisirea liberalului Mihai Ghimpu, aceea că el ignoră actele de corupţie de dragul integrării europene? Şi asta pentru că după integrare corupţia va dispărea. Aşadar, aşteptăm integrarea incertă. Ea pesemne se va produce abia după ce băieţii şmecheri vor acumula capitalul necesar pentru vreo 10 vieţi.

Îmi amintesc că tot atunci liderul democrat Marian Lupu, într-o dispută cu deputatul Butmalai, a vorbit despre nişte privatizări dubioase, despre oficii vamale care arendează proprietăţi ale deputaţilor. Marian Lupu zicea atunci că va discuta în public despre aceste nereguli. Au trecut vreo 10 luni între timp. Şi ce s-a întîmplat?
XS
SM
MD
LG