Linkuri accesibilitate

Moldovenii aşteptaţi la muncă în Israel


Şantiere de construcţii la Ierusalim
Şantiere de construcţii la Ierusalim

Urmare a unui acord semnat între guvernele din Israel şi Republica Moldova. Ce se cere de la muncitorii moldoveni şi care sunt avantajele semnării contractului de muncă?


De azi, specialiştii în construcţii care doresc să obţină un loc de muncă în Israel pot depune o cerere la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă. Acest lucru este posibil datorită unui acord bilateral semnat între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Israelului cu privire la angajarea temporară a o mie de muncitori moldoveni pe şantierele din Israel. Ce se cere de la muncitorii moldoveni şi care sunt avantajele semnării contractului de muncă, aflaţi de la Tamarei Grejdeanu:

Pentru a face parte din cei o mie de muncitori care vor putea lucra pe şantierele de construcţii din Israel, muncitorii moldoveni ar trebuie să se încadreze în categoria de vârstă 25-50 de ani, să nu aibă antecedente penale şi rude de gradul întâi aflate la muncă în Ţara Făgăduinţei. În acelaşi timp doritorii de a se angaja vor trebui să demonstreze capacităţile lor profesionale în faţa angajatorilor din Israel. Specialişti selectaţi vor putea semna un contract de muncă, începând de la un an, cu posibilitate de prelungire a termenului de angajare, spune Valentina Buliga, ministru în exercițiu al Muncii şi Protecţiei Sociale. Ea a mai adăugat că la semnarea contractului muncitorii moldoveni vor fi informaţi atât despre drepturile lor cât şi despre obligaţiile angajatorului:

„Lucrătorii moldoveni vor avea aceleaşi drepturi şi obligaţii de muncă ca şi lucrătorii băştinaşi şi se vor bucura de aceeaşi protecţie, în conformitate cu legislaţia privind siguranţa la locul de muncă, concediul de odihnă plătit, concediu medical şi alte garanţii sociale.”

Oren David şi Valentina Buliga
Oren David şi Valentina Buliga
Totodată, Valentina Buliga a precizat că mai întâi vor fi selectaţi specialişti în construcţii din cei 600 de şomeri înregistraţi la Agenţia Naţională pentru ocuparea forţei de muncă. Această autoritate trebuie să informeze cetăţenii despre posibilitatea de a obţine un loc de muncă în Israel:

„Agenţia Naţională pentru ocuparea forţei de muncă va fi responsabilă selectarea candidaţilor prin intermediul structurilor sale teritoriale, transmiterea datelor structurilor responsabile din Israel şi implicarea în activităţile de organizare a plecării în ţara de destinaţie.”

Acordul mai stabileşte că angajatorii din Israel vor asigura cazarea lucrătorilor, iar cheltuielile de întreţinere nu vor intra în salariul minim garantat de 1500 de dolari, spune Oren David, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Statului Israel în Republica Moldova, care a ţinut să aprecieze utilitatea unui contract de muncă în Israel:

„Ne dorim ca aceste acord să fie compatibil cu relaţiile speciale dintre statele noastre şi cetăţenii Republicii Moldova. Suntem mândri de înţelegerea la care am ajuns semnând acest acord. Este un acord exemplar din punct de vedere al condiţiilor de care vor beneficia muncitorii: mă refer la condiţii sociale mai bune, la siguranţa sociala şi la salariul destul de înalt pe care îl vor avea muncitorii în Israel.”

Pentru că Republica Moldova nu are semnat cu statul Israel un acord ce ţine de securitatea socială a angajaţilor activitatea muncitorilor nu va fi inclusă în stagiul de muncă care se ia în calcul la stabilirea pensiilor.

Specialiştii care doresc să obţină un loc de muncă vor trebui să achite doar examinarea medicală, cazierul juridic şi biletul de avion, celelalte proceduri de aplicare şi selectare sunt gratuite.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG