Linkuri accesibilitate

Iniţiativa „Aducem Basarabia acasă” (Ziare.com)


Comentarii pe marginea înţelegerii Băsescu-Ponta (EvZ, 22)


Site-ul ziare.com punea de dimineata pe prima pagina initiativa Aducem Basarabia acasa, lansata duminica de Platforma Civica si destinata cetatenilor Romaniei. Actiunea 2012 reuneste 30 de organizatii nonguvernamentale din Romania, Republica Moldova, Statele Unite, Elvetia si Franta. Iulia Modiga, liderul structurii, declara in interviul pentru ziare.com ca s-a pornit de la un sondaj de opinie de anul trecut, care arata ca 85% dintre romani isi doresc revenirea Basarabiei la Romania. Iulia Modiga nu se ingrijoreaza ca, dincolo de Prut, procentul sustinatorilor n-ar putea trece de 25% si spune ca initiativa este primul pas dintr-un parcurs legislativ. Exista deja un proiect de lege, care vizeaza un pachet de masuri de integrare treptata a basarabenilor, dar el poate nu poate ajunge pe masa Parlamentului de la Bucuresti decat daca e sprijinit de cel putin 100.000 de semnaturi. Promotorii actiunii vor sa obtina insa 200.000 de semnaturi si spera că cei 130 de parlamentari romani care au semnat anul trecut un Pact pentru Basarabia vor promova legea. Iulia Modiga povesteste ca Platforma Civica Actiunea 2012 s-a adresat anul trecut tuturor celor 2300 de candidati la alegerile legislative ale Romaniei. Dintre acestia, 667 au semnat Pactul pentru Basarabia si 130 au ajuns parlamentari.

Comentatorii de presa de la Bucuresti sunt insa mult mai agitati pe tema celuilalt pact, proaspat incheiat intre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta privind numirea sefilor de la justitie.

Sorin Ionita spune in Evenimentul zilei ca nu mai trebuie cautati invinsul si invingatorul, ci trebuie vazut ca si Basescu si Ponta au lucrat in acelasi scop, citam: „abandonarea echipei performante şi necontrolabile creată de Daniel Morar la Directia Nationala Anticoruptie, în favoarea unor procurori dacă nu total căzuţi în cap (eroarea Pivniceru), măcar mai maleabili” (am incheiat citatul). Pentru Sorin Ionita este clar ca intelegerea Basescu-Ponta nu rezolva mai nimic. Guvernarea este complet lasata de izbeliste, spune el. Cea mai recenta dovada ar fi hotararea de guvern care reinstituie protectionismul pentru structurile de stat falimentare din domeniul energiei – termocentralele. „Totul echivalează cu stinsul luminii; dar se va vedea asta doar peste câţiva ani, când va fi prea târziu ca să mai facem ceva”, se incheie acest articol din Evenimentul zilei.

In revista 22, Andrei Cornea tine sa nuanteze discutia despre inflexibilitate morala. „Dacă admir inflexibilitatea în cazul magistratului, o privesc cu îngrijorare în cazul omului politic, dar și al formatorului de opinie, atunci când el îl îndeamnă pe omul politic în această direcție. În primul caz, inflexibilitatea e imperativă; în al doilea, e rețeta unei catastrofe” (am citat). Andrei Cornea sustine deci ca fostul procuror sef anticoruptie Daniel Morar era obligat sa fie intransigent pana la capt, in timp ce, ca politicieni, presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta erau datori sa gaseasca o linie de compromis. Aviz comentatorilor.
XS
SM
MD
LG